Hirdetés
Hirdetés
Színes 2020. július 18. 17:04 Forrás: Szegedi Tükör

Aláírásgyűjtés indult az életigenlő társadalomért és gazdaságért

Száz közéleti személyiség támogatásával aláírásgyűjtést indított a Magyar Természetvédők Szövetsége az életigenlő társadalom és gazdaság érdekében. Az aláírók gyökeres változásokat szorgalmaznak a koronavírus-járvány utáni időkre.

Hirdetés

A petícióhoz csatlakozók a társadalom széles rétegeit reprezentálják. A tudományos élet képviselői, mint

 • Báldi András ökológus,
 • Bándi Gyula jogtudós,
 • Baritz Laura Sarolta OP és Köves Alexandra közgazdász,
 • Náray-Szabó Gábor akadémikus,
 • Zlinszky János biológus,

egyházi vezetők, mint

 • Fabiny Tamás evangélikus
 • és Székely János katolikus püspök,

művészek, mint

 • Döbrösi Laura színész
 • és Kollár-Klemencz László zenész,

önkormányzati vezetők, mint Laki György polgármester, az Éghajlatvédelmi Szövetség alelnöke, civil szakértők, mint Gyulai Iván ökológus, Győri-Dani Lajos szociális szakember, L. Ritók Nóra, az Igazgyöngy Alapítvány és Sipos Katalin, a WWF Magyarország vezetője, közéleti személyiségek, mint Lányi András író és Schiffer András ügyvéd egyaránt támogatják az ügyet.

Éger Ákos, az aláírásgyűjtést elindító Magyar Természetvédők Szövetsége ügyvezető elnöke elmondta, hogy a koronavírus-járvány rámutatott globalizált életünk fenntarthatatlanságára. A problémák okait abban látják, hogy túl sok erőforrást vettünk el a természettől, közösségeinket alárendeltük egy életidegen gazdaságnak, kényelmünkre és anyagi fogyasztásunkra koncentráltunk, önhitté váltunk, azt gondoltuk, a hozzáállásunk okozta problémákat a tudomány és a technika meg fogja oldani.

Ahogy a fenntarthatóság sem egy-egy szakterület ügye, úgy az érte való cselekvés sem egy-egy társadalmi szereplő feladata. Az aláírók szerint gyökeresen kell változtatnunk, és a változásnak minden szintre ki kell terjednie: az egyéni, a közösségi és az állami, a gazdasági döntések szintjére is. A petíciót aláírók között van a CSEMETE Egyesület is. Az aláírók vállalásokat tesznek egyéni életükben és mint a helyi közösségek tagjai; illetve elvárásokat fogalmaznak meg a döntéshozók felé az alábbi négy területen.

 • A természeti erőforrások fenntartható használata. Szükségesnek tartják az erőforrás-felhasználás minimalizálását, a kevesebb és tartósabb terméket, a természetkímélő gazdálkodás előmozdítását.
 • Globalizáció helyett lokalizáció. Ösztönözni kívánják a helyi és az országos önrendelkezés és önellátás erősítését, illetve a globális turizmusban, kereskedelemben és termelési láncban való részvétel csökkentését.
 • Felelős vállalatok és pénzrendszerváltás. Sürgetik a vállalatok és a bankok túlzott befolyásának csökkentését és elszámoltathatóságuk növelését, a családi és a közösségi gazdálkodás előtérbe helyezését.
 • A gondolkodás és az erkölcs megújulása. Fontosnak tartják a szemléleti változást, hogy a boldogságot a kényelem és a fogyasztás helyett a szeretetben és az igazságosságban keressük. Elvárják, hogy a politika és a gazdaság az erkölcsre, az igazmondásra és az együttműködésre épüljön, a társadalom aktív bevonásával.

A petíciót a Magyar Természetvédők Szövetsége honlapján lehet aláírni.

A kampány további részleteiről tájékoztatást kaphat a CSEMETE Egyesület Facebook-oldalán.

Az első száz aláíró listáját itt böngészheti.

CSEMETE Egyesület

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: CSEMETE Szegedi Tükör természetvédelem
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés