Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Művház
  • Így kell semmiből egész világokat teremteni – Bak Róbert ajánlja Mircea Cărtărescu Sóvárgás című könyvét
Művház 2020. július 18. 10:52

Így kell semmiből egész világokat teremteni – Bak Róbert ajánlja Mircea Cărtărescu Sóvárgás című könyvét


Hirdetés

Nem kell túl sokat gondolkodnom azon a kérdésen, melyik volt az idei év legfajsúlyosabb szépirodalmi kötete nálam, hisz a válasz elég egyértelműen Mircea Cărtărescu monumentális regénytrilógiájának zárlata, A jobb szárny, hiszen ez tényleg egy olyan összegző és világteremtő erejű alkotás, ami csak ritkán születik, és ami alatt – közhellyel élve – beszakad az asztal.

Ezért félig-meddig félve fogtam bele a szerző jó negyed évszázaddal korábbi, és őt előbb Románia, majd Európa-szerte ismertté tevő munkájába, a Sóvárgásba, de persze csalódnom most sem kellett, még ha érződik is a regényen, hogy a Nobel-esélyes alkotó pályájának elejéről származik, és itt még nem volt annyira írói ereje teljében, mint napjainkban.

Hogy miről is szól a Sóvárgás? Ez épp olyan nehezen megfogalmazható, mint a Vakvilág-trilógia esetében. A kötet öt különálló, és egymáshoz csak alig-alig, inkább csak rejtett szálakon, illetve témáikban kapcsolódó elbeszélésből áll, amelyek azonban rendkívül sokfelé módon visznek bennünket.

  • Az első egy oroszrulett-játékosról szól, aki „játékával” valósággal megbabonázza a véres látványosság reményében összegyűlt és kimondottan nagy összegekben fogadó nézőket, és aki a sztori végére irtózatosan nagy kockázatot vállal, hogy az őrültségig elmenve kísértse szerencséjét.
  • A második történet a már önállóan is megjelent, és a talán legismertebb kortárs román elbeszélésnek is tekinthető Dilingó, amelyben egy bukaresti telepre frissen beköltözött különc fiúcska a furcsa meséivel először a rulettjátékoshoz hasonlóan szintén valósággal elbűvöli a vele egykorú gyerekekből álló hallgatóságát, hogy a végére a története leszakadjon róla és túlnőjön mindenen és mindenkin.
  • A harmadikban egy aprólékos műgonddal és rendkívül részletező módon előadott, már-már patologikus szerelem (vagy inkább egyoldalú függés) bontakozik ki előttünk, aminek a vége valami hihetetlenül furcsa, földöntúli horrorba torkollik.
  • A negyedik aztán megidézi a legendás Jorge Luis Borges egyik legismertebb novelláját, az Alefet, az itt elmesélt gyermekkori emlékek tétje sem lehet más, mint a nagybetűs Mindenség megragadásának az esélye.
  • Az ötödik leginkább egy furcsa, groteszk, ám annál emlékezetesebb óda a művészi alkotás szépségéről és világteremtő erejéről, amelyben egy román orgonista játékával nem csak az egész világot váltja meg, de talán az egész Univerzumot is...

Talán már ezekből a nagy vonalakban elmesélt részletekből is látszik, hogy újra egy kimondottan furcsa és egyedi mű Cărtărescué. Nehéz megfogni, nehéz hová tenni. Ráadásul ismét egy iszonyatosan sűrű, cseppfolyós, már-már nehézkes, szerteágazó indákkal teli nyelvezete van (amely itt talán nem olyan élő, mint volt a Vakvilágban, igaz, a fordító sem ugyanaz), amelyben nehéz haladni, de iszonyat könnyű elveszni, vagy örökre eltévedni.

Mégis ki lehet érezni, hogy minden sora mögött ott lüktet a gyermekkor egyedi és megismételhetetlen világlátása és teremtő erejű mitológiája, amely nemcsak soha nem látott és furcsa dolgokat képes elénk tárni (ennyi zavarba ejtő tárggyal, teremtménnyel és nézőponttal csak nagyon ritkán találkozhatunk másnál), de azonnal elhisszük, hogy egy töltőtoll és több száz üres papírlap elég ahhoz, hogy valaki (jelen esetben természetesen Cărtărescu) a semmiből egész világokat teremtsen.

Meggyőződésem, hogy a román szerző korunk egyik legnagyobb művésze, de az is, hogy amit művel, sokaknak egyszerűen befogadhatatlan lesz. A többieknek, a kisebbségnek, a különlegességekre vágyóknak viszont ajánlani tudom, hogy merüljenek el a Sóvárgásban.

Bak Róbert

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Bak Róbert irodalom könyv könyvajánló kortárs irodalom Mircea Cărtărescu
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés