Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2020. július 17. 15:30

Gyermekparadicsom a panelházak árnyékában

Képriport
Tavaly ősszel kezdődött el a Retek utcában lévő Máltai-játszótér felújítása, amely a munkálatoknak köszönhetően teljesen újjászületett. A régi játékok mellé újak kerültek, valamint teljesen felújították a közösségi programoknak helyet adó épületet is. Az új játszóteret péntek délután vehették birtokukba a gyerekek.

Hirdetés

Közel 20 évvel ezelőtt a Belügyminisztérium és a Máltai Szeretetszolgálat egy programot indított közösségi terek létrehozására. Ehhez csatlakozott a szegedi önkormányzat is, és ennek köszönhetően épült fel a Retek utcában az akkor igen korszerűnek számító játszótér és közösségi tér. Az eltelt két évtizedben rengeteg kisgyermeknek szereztek örömet az ott lévő játékok, de el is használódtak. Ezért tavaly novemberben elkezdődött a játszótér felújítása, amely mostanra fejeződött be. A környékbeli gyerekek pénteken vehették birtokukba a teljesen megújult játszóteret. Nem zavartatták magukat az ünnepi beszédek alatt hintáztak, másztak, csúszdáztak, kipróbáltak minden régi és új játékot.

A 6 éves Sipos Dóra éppen az új forgón hintázott nagypapája vigyázó tekintete mellett. Nem igazán volt kedve abbahagyni a játékot, de azért szóba állt velünk. Elmondta, nagyon tetszenek neki a játékok, a kedvence a csúszda.

Hajdúné Vörös Eszter három gyermekét hintáztatta a nagy kosárhintán. Nagyon tetszik neki és a gyerekeknek is a megújult játszótér, a kicsik szinte mindent kipróbáltak. Az édesanya szerint a jó játszótér tiszta, árnyékos, legyen a területén ivókút és mindig legyen rendbe. „Ez a játszótér ennek teljesen megfelel, ezért is szeretünk idejárni” – tette hozzá.

Rigó Orsolya, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Dél-Alföldi Régió regionális ügyvezetője elmondta, a játszótér hat hónap alatt újult meg. A régi játékokat rozsdamentes acélból készültekre cserélték, amelyek biztonságosabbak és könnyebben karbantarthatók, valamint öt újat is kihelyeztek.

Olyan egyedülálló játékok is található a játszótéren, mint a mozgássérült gyerekeknek való homokozó, a baba-mama hinta, vagy a csúszdás vár.

A Máltai Szeretetszolgálatnak több mint tíz hasonló játszótere van az országban, a Dél-alföldi régióban a szegedi mellett Orosházán található még egy.

A felújítás két részből állt. Az egyik a játszótéren található közösségi épület felújítása volt, amelynek közel 20 millió forintos költségét az önkormányzat biztosította. A munkálatok során energetikai szempontból korszerűsítették az épületet, kialakítottak egy akadálymentesített mellékhelység és egy pelenkázót, kicserélték a burkolatokat, szigetelték a falakat, valamint kívül-belül kifestettek. A másik a játékok felújítása volt, ez 25 millió forintba került, amelyhez az önkormányzat 8 millió forintot biztosított.

Rigó Orsolya elmondta, a felújított játszóházban képzett szakemberek, ifjúságsegítők folyamatosan várják a gyerekeket, akik a játékok használata mellett hétről hétre számos programon, foglalkozáson vehetnek részt. Hangsúlyozta, a játszótér nagyon jó helyen van, hisz a környékbeli panelházakban számtalan kisgyermekes család él, akik számára tökéletes lehetőségeket nyújt az árnyas, védett terület.

Urbán Tamás önkormányzati képviselő szerint, a város számára nagyon fontos, hogy korszerű, biztonságos játszóterek várják a gyerekeket, ezért folyamatosan korszerűsítik azokat. Kiemelte, a Máltai-játszótér egy különleges ékköve a városnak, amely a Máltai Szeretetszolgálatnak köszönhetően sokkal több, mint egy egyszerű játszótér. A képviselő hangsúlyozta, kisgyermekes apukaként számára különösen fontos, hogy korszerű játszóterek legyenek a városban. Felidézte, gyermekkorában nekik nem volt lehetőségük ilyen helyeken játszani éppen ezért is tartja fontosnak ezt az ügyet. „A szülőknek biztonságot és megnyugvást ad, ha ilyen helyen játszhatnak gyermekeik” – tette hozzá.

Az avatás a játékok kipróbálása mellett zenés programmal és sütizéssel zárult.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: felújítás játszótér Máltai játszótér Máltai Szeretetszolgálat Urbán Tamás
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés