Hirdetés
Hirdetés
Művház 2020. július 17. 14:15

A Tisza partjára költözik a Szegedi Várjátékok, ami ezért új nevet is kapott

A szegedi vár régészeti feltárása és a Stefánia felújítása lehetetlenné teszi, hogy a megszokott helyen rendezzék meg idén a Szegedi Várjátékokat, ezért a szervezőknek új helyszínt kellett keresniük. A járvány miatt ráadásul az előadások időpontját is szeptember elejére kellett csúsztatni.

Hirdetés

Ez lenne a 18. várjátékok, de inkább nevezzük az első Szegedi Vízi Színháznak – mondta a Huszár Mátyás rakparton tartott sajtótájékoztatón Varga Bálint, a Szegedi Pinceszínház művészeti vezetője. Az idén mindent másként kell csinálniuk a nagy hagyományú gyermek- és ifjúsági programsorozat szervezőinek, ugyanis amellett, hogy a járvány miatt a szokásos nyári időpontokban nem tarthatták meg az előadásokat, a Móra Ferenc Múzeum környékén folyó ásatások és felújítási munkálatok miatt teljesen új helyszínt is kellett keresniük.

Segítségükre sietett Szeged ismert „vitorlás embere”, Kipper György, aki azt javasolta, hogy a Tisza partjára költöztessék a fesztivált. Ez arra is jó alkalom, hogy a sportot, valamint a kultúrát a folyó nyújtotta adottságoknak köszönhetően összekössék. Egyik ilyen apropó, hogy feloldották a szörfözési tilalmat a Tiszán, így rövidesen szörfös kikötő létesül a szegedi oldalon. Ennek a közelében állítják fel közvetlenül a folyó partján a színpadot, előtte pedig egy 320 főt befogadó nézőteret építenek, ahonnan állítólag úgy látszik majd a játéktér, mintha félig a Tiszán lebegne.

Ezért is kapta az új rendezvénysorozat a Szegedi Vízi Színház nevet, és mivel a vár környékéről végleg el kell költöznie a fesztiválnak, a jövőben ide hoznák a produkciókat. Kancsár Orsolya, a Szegedi Pinceszínház ügyvezető igazgatója elmondta, hogy az első hétvégéjük egybeesik a Nemzetközi Tiszai Halfesztivállal, ami azért jó, mert az ő rendezvényük is családi programokból áll, így javarészt ugyanarra a közönségre számítanak, mint akik az ízletes hallé kedvéért látogatnak ki a rakpartra. Ezen a hétvégén ingyenesek lesznek az előadásaik, és a következő hétvégén is nyomott áron látogathatják az érdeklődők a programjaikat.

A vízi színház szeptember 4-e és 13-a között 12 előadással várják az érdeklődőket, de lesznek kiegészítő programok is, így például az első hétvégén délután a rendőrség tart játékokkal tarkított előadást a vízi közlekedésről, majd szörf és vitorlás bemutatókat láthat a nagyérdemű. A rendezvény hagyományai közé tartozik, hogy minden nyáron egy régi magyar ifjúsági regényt színpadra adaptálva készítenek el egy darabot, amely idén Szabó Magda Abigél című regényéből készül, amit Pozsgai Zsolt állít színpadra és Janik László rendez. A 10 napos színházi fesztivál keretein belül pótolják a tavasszal elmaradt Szívárnyék előadást is, így Szabó Balázzsal és Vecsei H. Miklóssal is erősítik a programkavalkádot. Az ingyenes programokhoz előzetes regisztráció szükséges, a jegyfoglalást pedig a titkarsag.pincesz@invitel.hu e-mail címen lehet megtenni.

A Szegedi Vízi Színház idei programja:

SZEPTEMBER 04., PÉNTEK
18.00 Kiskakas gyémánt félkrajcárja
zenés mesejáték
Görbe tükör társulat
ingyenes

SZEPTEMBER 05., SZOMBAT
16.00 Sátorbábszínház
Fabula bábszínház előadása
ingyenes

18.00 Csillagszemű Juhász
Görbe tükör társulat
ingyenes

SZEPTEMBER 06., VASÁRNAP
16.00 Sátorbábszínház
Fabula bábszínház előadása
ingyenes

18.00 Szeged Táncegyüttes
előadása
ingyenes

SZEPTEMBER 09. SZERDA
19.00 SZÍVÁRNYÉK
Pilinszky János két hangon
Vecsei H. Miklós-Szabó Balázs
előadásában

SZEPTEMBER 11., PÉNTEK
15.00 Maugli, a dzsungel fia
Görbe tükör társulat

19.00 Szabó Magda: Abigél
ifjúsági előadás
Szegedi Pinceszínház előadása
BEMUTATÓ ELŐADÁS

SZEPTEMBER 12., SZOMBAT
15.00 Csizmás kandúr
zenés mesejáték
Szép Ernő Színház

19.00 Szabó Magda: Abigél
ifjúsági előadás
Szegedi Pinceszínház előadása

SZEPTEMBER 13., VASÁRNAP
15.00 Bambi
zenés mesejáték
Szép Ernő Színház

19.00 Szabó Magda: Abigél
ifjúsági előadás
Szegedi Pinceszínház előadása

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Kancsár Orsolya Kipper György Szegedi Pinceszínház szegedi vár szegedi vízi színház színház Tisza Szegedi Várjátékok
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés