Hirdetés
Művház 2020. július 16. 11:41

Kipróbáltuk: libabőrösek leszünk a VR-moziélménytől

Képriport
A tradíció és a jövő közös otthona lett a Belvárosi Mozi, amely mától két új látványossággal bővül. Az első emeleten egy mozitörténeti kiállítás, a harmadik emeleten pedig az VR Élménytár nyújt újfajta szórakozást az ide látogatók számára.  

Hirdetés

Tavaly januárban kezdték a Belvárosi Mozi 11 hónapig tartó felújítását, december 18-án pedig látogatói rekordokat döntve született újjá Magyarország és Szeged legrégebbi filmszínháza, majd a járványhelyzet miatt márciusban be is zárt.

A patinás intézmény viszont újranyitott, és mostantól VR Élménytárral kibővülve várja a vendégeket, melynek keretein belül egy igazi csemegének ígérkező filmtörténeti kiállítás, VR game room, virtuális valóság mozi és egy teljesen egyedülálló, 360 fokos, Zsigmond Vilmos életét bemutató, igazi libabőrös élményt nyújtó VR film is csábítja a látogatókat.

A megnyitó ünnepséget egy különleges fényjáték idézte fel a filmtörténet hőskorát, és vezetett át többek között a legendás filmrészletek és filmzenék segítségével a jövőbe. A mozi aulájának falára vetített produkciót két fiatalember, Inczédy Tamás és Szeiler Péter állította össze, és hatalmas sikert aratott a megnyitóra összesereglett újságírók és szakmabeli érdeklődők között. Jó felvezetés volt ez a két új terem megnyitója előtt.

Szabó Sándor, Szeged országgyűlési képviselője megnyitó beszédében hangsúlyozta, hogy a közel egymilliárd forintos összeköltséggel elkészült beruházás egyszerre szolgálja a város kultúráját és turizmusát. A filmtörténeti kiállítás és a VR Élménytár is kuriózum ugyanis a maga nemében, hiszen ugyanabban az épületben a film múltjával és a jövőjével is találkozhatunk.

Jávorszky Iván, a Szegedi Rendezvény- és Médiaközpont Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója néhány adattal illusztrálta, milyen különleges hely lett a két ütemben megvalósuló felújítás után a Belvárosi Mozi. Ez az ország legrégebbi moziépülete, illetve a Zsigmond Vilmos terem a legtöbb nézőt befogadó vetítőterme a több mint 500 férőhellyel. Szabó Éva, a mozi vezetője ehhez hozzátette, hogy a most elinduló VR vetítések most olyan közönséget is becsalogatnak majd az épületbe, akik eddig inkább játéktermekben vagy más szórakozóhelyeken élvezték ennek a különleges térhatásnak az előnyeit. Szabó Sándor, Szabó Éva és Jávorszky Iván egészen sajátos módon avatták fel az új részlegeket, ugyanis egy filmszalagot vágtak át.

Mivel az idegrendszer számára terhelő hatással lehet, még nem készítenek egész estés mozifilmeket ilyen technológiával. Európában is ritka az ilyen terem, csupán 5-6 van belőle. Jelenleg Magyarországon még nem létezik VR-moziterem, de ilyen technológiával készíti '56-os tematikájú kisfilmjeit Pálfi György. Az ő alkotásaival a Terror Házában már találkozhatnak a látogatók. A filmtörténeti részlegben egyedülálló VR kisfilm várja az érdeklődőket. Zsigmond Vilmos, szegedi születésű világhírű operatőr életének néhány fontos momentumát mutatja be ugyanis.

A harmadik emeleten a VR Game Room és a VR Cinema várja a különleges élményre vágyókat. Itt is egy hintaszékbe kell beülni, és felvenni a fejre erősíthető szerkezetet. Két játékállomás és öt függőszék várja a látogatókat, ahová 50 perces időközönként lehet időpontot foglalni. A kínálatban 100 folyamatosan frissülő VR film, és a legújabb VR játékok szerepelnek. Egészen különleges térhatásúak ezek a filmek, ezért érdemes minél előbb ellátogatni a Belvárosi Moziba, hogy esetleg egy klasszikus filmélmény után belessünk a jövőbe is néhány perc erejéig. 

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: átadás Belvárosi Mozi felújítás Szabó Sándor VR élménytár