Hirdetés
Túl a városon 2020. július 16. 11:14

Augusztus 20-i ünnepségek biztosan nem lesznek, a SZIN sorsa még bizonytalan

A kormány döntéseit Gulyás Gergely minisztert ismertette csütörtök délelőtt a Kormányinfón.

Hirdetés

A kormány tegnapi ülésén megtárgyalta az egyes országok járványügyi besorolását, amely alapján meghatározták az utazási korlátozásokat. Többek között arról is döntöttek, hogy a nagy államok esetében az egyes államok eltérő fertőzöttsége miatt lehessen regionális szabályokat megállapítani. Az egyes országok besorolásán egyelőre nem változtatott a kormány.

Tegnap arról is döntés született, hogy elmaradnak a Szent István napi ünnepségek, vagyis a tűzijáték és a légiparádé is. A tiszavatást megrendezik, de ezen kívül semmilyen nagy rendezvény nem lesz az államalapítás ünnepén. A miniszter a döntést azzal indokolta, hogy a tisztifőorvos és az operatív törzs úgy látják, a jelenlegi intézkedések beváltak, így nem érdemes kockáztatni, a legnagyobb biztonságra kell törekedni. Gulyás Gergely hozzátette, egy későbbi időpontban lehet, hogy szerveznek ünnepségeket, de augusztusban és szeptemberben biztosan nem.

Továbbra sincs döntés arról, hogy augusztus 15-e után lehet-e 500 főnél nagyobb zenés rendezvény tartani. A tiltó rendelkezések még életben maradtak, a kormány július 29-i ülésén fog végső döntést hozni.

Gulyás Gergely szerint jelenleg több érv szól amellett, hogy augusztus 15-e után se engedélyezzék ezeket a rendezvényeket, de egyelőre nincs végleges a döntés. Arról is beszélt a miniszter, hogy a kormány szeretné valamilyen szinten támogatni a zeneipar szereplőt. A kormány felkérte az illetékeseket egy program kidolgozására, jelenleg a nemzetközi példákat vizsgálják.

Arra a kérdésre válaszolva, hogy focimeccs miért lehet tartani és koncertet miért nem, Gulyás Gergely azt válaszolta, hogy egy nagy különbség van a labdarúgómérkőzések és a koncertek között, mégpedig az alkoholfogyasztás. A zenei rendezvényeken lehet alkoholt fogyasztani és emiatt ott kevésbé tartható meg a megfelelő védőtávolság. A miniszter azt is kiemelte, hogy a futballmeccseken nem ugrott meg a fertőzés.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Gulyás Gergely Kormányinfó