Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2020. július 15. 22:25

Romániában újabb 30 napra meghosszabbították a veszélyhelyzetet a koronavírus-járvány miatt

A fertőzések magas száma miatt.

Hirdetés

Ludovic Orban miniszterelnök a szerdai kormányülés elején arról beszélt, hogy

a fertőzések magas száma miatt nem lehet további lazításokat bevezetni, de a kormányhatározat szigorításokról sem rendelkezik.

Nem nyithatnak ki tehát a vendéglátóhelyek beltéri részei, zárva maradnak a színházak, mozik és koncerttermek. Továbbra is kötelező a védőmaszk viselése a nyilvános zárt terekben, áruházakban, közintézményekben, tömegközlekedési járműveken.

A veszélyhelyzetet szabályozó kormányhatározat mellékletéből törölték a karanténrendelkezéseket, mivel ezek jogalapját megszüntette a július 3-án hatályba lépett alkotmánybírósági döntés. Romániában azóta a fertőzötteket nem lehet kórházi kezelésre vagy elkülönítésre, és a velük érintkezőket sem karanténra kötelezni.

A joghézag felszámolását a parlamenttől várják: amint hatályba lép az új karanténtörvény, a kormány kiegészíti a veszélyhelyzetről szóló határozatát

– ígérte a miniszterelnök.

Szerdán Klaus Iohannis államfő is egyeztetett a kormány tagjaival a járványhelyzetről. Az elnök ezt követően azt mondta:

bár nagyon aggasztó a helyzet, nem mondanak le a gazdaságélénkítő program folytatásáról.

Romániában szerdán, mint ahogy az utóbbi héten többször is, több mint 600 új koronavírus-fertőzést diagnosztizáltak, az ismert aktív esetek száma meghaladta a tízezret.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: betegség járvány Klaus Iohannis koronavírus Ludovic Orban pandémia Románia világjárvány vírus
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés