Hirdetés
Túl a városon 2020. július 14. 17:27 Forrás: nepszava.hu

Orbán saját pártjától kért felhatalmazást ahhoz, hogy zsarolhassa az EU-t

128 igen, 16 nem szavazattal, 1 tartózkodás mellett, a DK, az MSZP és a Párbeszéd képviselőinek tüntető távolmaradásával elfogadta a parlament azt a határozati javaslatot, amely kötött mandátumot adna Orbán Viktornak a hétvégi uniós csúcson.

Hirdetés

A döntés szerint a magyar kormányfő csak akkor támogathatja az Európai Unió gazdasági mentőcsomagját, ha véget vetnek a Magyarországgal szemben folyó 7. cikkelyes jogállami eljárásnak, a „politizáló álcivil szervezetek” nem kapnak uniós pénzt és a forrásokat kizárólag gazdaságfejlesztésre lehet majd fordítani - írja a nepszava.hu.

Ezzel saját pártja felhatalmazta Orbán Viktort, hogy zsarolja meg az EU-t, hogy vagy ejti a jogállamiság felszámolása miatt indított eljárást, vagy folyamatosan keresztbe tesz a támogatásokról szóló szavazásnál,

ami nyilván kellemetlen lesz olyan országok számára, melyek várják a gazdasági mentőcsomagot.

A Next Generation nevet viselő mentőcsomag 750 milliárd eurós nagyságrendű lenne, Magyarország 7,5 milliárd eurót hívhatna le hitelként, 8,1 milliárdot vissza nem térítendő támogatásként.

A szocialisták (és a Jobbik is) azt szerették volna, hogy a határozatba kerüljön bele, hogy Magyarország csatlakozik az Európai Ügyészséghez. Előzőleg éles vita folyt a képviselők között. Kövér László és Gulyás Gergely azt hangsúlyozta, hogy csak akkor támogatják a mentőcsomagot, ha uniós forrásokat csakis az Európai Bíróság vagy az Európai Tanács 2014-es határozata alapján lehet majd a jövőben felfüggeszteni. Utóbbi meglehetősen általános kritériumukat határozna meg, de az elmúlt hat évben nem dolgozták ki a konkrét mechanizmust. 

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Európai Unió Orbán Viktor parlament