Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Megtalálták a kazamata falait: a nyár végéig tart a szegedi vár ásatása a Móra Ferenc Múzeum mögött
Szegeden 2020. július 13. 17:05 Forrás: Szegedi Tükör

Megtalálták a kazamata falait: a nyár végéig tart a szegedi vár ásatása a Móra Ferenc Múzeum mögött

Képriport
Az első szelvényben a szegedi vár kazamatarendszerének négy falszakaszára bukkantak a régészek, de mást is találtak.

Hirdetés

A múzeum háta mögött, a nagyközönség elől elzárt területen folyik az ásatás június eleje óta Molnár Csilla és Löffler Zsuzsanna régészek irányításával. Lapzártánkkor fejezték be az első szelvény feltárását.

– A szegedi vár kazamatarendszerének négy falszakasza került elő. Az egykori folyosó letéglázott padlószintjére és a bejáratok nyomaira bukkantunk, de találtunk török kor végi, a XVII. század végéről, a XVIII. század elejéről származó kerámiákat, állatcsontokat és egy kőből csiszolt, nagy méretű gyöngyöt is – mondta Molnár Csilla. A régészek szerint a második és a harmadik szelvény feltárása izgalmasabbnak ígérkezik, mert ezekből olyan dolgok kerülhetnek elő, amelyeket korábban nem ismerhettek a szakemberek.

Kattintson fönti képünkre, nézze meg Szabó Luca galériáját!

A június eleje óta tartó ásatást nehezítették az esőzések.

– A megáradt Tisza vízszintje alatt dolgoztunk, így végeredményben teszteltük az árvízvédelmi rendszert, amely jól vizsgázott. A mintegy hat méter mély ásatási gödörben nem volt víz, pedig korábban ilyen magas vízállásnál már abban dolgoztunk – árulta el Molnár Csilla.

– Pontosan dokumentáljuk, amit találtunk, találunk, majd visszatöltjük a földet – válaszolta Löffler Zsuzsanna arra a kérdésre, hogy mi történik az ásatás végén, amely várhatóan augusztusban fejeződik be. Drónfelvételeket is készítenek, amelyeket az érdeklődők is láthatnak majd a szegedi vár történetét bemutató állandó kiállításon. A múzeum mögött egyébként az intézmény saját parkolóját alakítják ki a rekonstrukció során.

Nyolc méter

Az 50 ezer négyzetméter alapterületű szegedi vár 876 méter kerületű volt, és nyolc méteres fal vette körbe. Molnár Csilla az arányokat érzékeltetve elmondta, a gyulai vár ma látható részei elfértek volna a szegedi vár sarkában. Pechünkre az 1879-es nagy árvíz után lebontották a szegedi várat, ezzel megfosztották Szegedet a legnagyobb turisztikai látványosságtól. Igaz, ha ez nem történt volna meg, ma nem létezne a „palotás Szeged”.

Egy nap

A szegedi vár több szakaszban épült, és inkább kereskedelmi, semmint védelmi-hadászati funkciót töltött be, a Tiszán érkezett árukat, főként a sót őrizték itt. Igazából a szegedi vár egy fallal körülvett udvar volt, amelyet 1543-ban egy nap alatt elfoglaltak a törökök. Három éve a szegedi vár déli kapuját tárták fel a múzeum előtt, előtte pedig az ügyészség pincéjében találták meg a vár északnyugati saroktornyát.

Sz. C. Sz.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: ásatás helytörténet Móra Ferenc Múzeum régészet Szegedi Tükör szegedi vár történelem Molnár Csilla régész
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés