Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2020. július 13. 13:46

Egy aláírás, amely közelebb hozta Limoges-t Szegedhez

Egyelőre főként bölcsészettudományi területeken működik együtt a Szegedi Tudományegyetem a dél-nyugat franciaországi Nouvelle Aquitaine régió egyik dinamikusan fejlődő felsőoktatási intézményével, a Limoges-i Egyetemmel, de később az alkalmazott tudományokban is létrejöhet a szoros tudományos kapcsolat.

Hirdetés

A személyes szakmai kapcsolatok nyomán kialakult tudományos együttműködésnek először a 2017-2018-ban az SZTE BTK Francia Tanszék és a limoges-i partner által elnyert, magyar-francia államközi megállapodás alapján működő Balaton-Hubert Curien program, majd 2017-től az SZTE EFOP „Nemzetköziesítés” elnevezésű projektje adta meg az alapokat. Gyimesi Tímea, az SZTE-BTK Francia Nyelvi és Irodalmi Tanszékének vezetője az együttműködési megállapodás aláírása előtt elmondta, hogy egyelőre az irodalom területén kezd a két intézmény szoros tudományos együttműködésbe, de később a partnerségi kapcsolat új területekkel bővülhet.

A támogatások példaszerű felhasználása és a több éves intenzív előkészítő munka közös eredményeként a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészet - és Társadalomtudományi Kara, valamint a Limoges-i Egyetem eljutott a kettős diploma kiadásáról szóló megállapodás aláírásáig. Ennek köszönhetően az SZTE BTK Francia nyelv, irodalom és kultúra elnevezésű, kétéves MA-képzése végén a hallgatók mindkét egyetem diplomáját megkapják. Celine Melier, a Limoges-i Egyetem rektorhelyettese miután Gyenge Zoltánnal a bölcsészkar dékánjával együtt ellátta kézjegyével a dokumentumot, szívesen beszélt a jövőbeli együttműködés különböző lehetőségeiről.

Azt mondta, hogy jól ismerik a Szegedi Tudományegyetem rangját, ezért számukra igen fontos, hogy az egyik legkiemelkedőbb magyarországi felsőoktatási intézménnyel köthetnek együttműködési megállapodást. A kortárs frankofón irodalom kutatása az egyik specialitása a Limoges-i Egyetemnek. Az intézmény régóta keresi azokat a partnereket, amelyekkel a francia kultúra terjesztése érdekében összefoghat – mondta a rektorhelyettes. A francia egyetem bölcsészkar mellett a jogi és természettudományos karokkal is szoros együttműködésre törekszik. Celine Melier többek között ellátogat a szegedi lézerközpontba is, ugyanis a környezetvédelmi jog és a matematika mellett a lézerfizika lehet olyan terület a két egyetem között, melyekben szoros szakmai együttműködés jöhet létre.

A közös képzés nagy előnye, hogy a két oktatási intézmény kettős diplomát bocsát ki, ami nagy előny azok számára, akik bejutnak a programba. Gyenge Zoltán az aláírás után elmondta, hogy a mostani megállapodás csak az első lépés egy hosszú távú együttműködés kiépítéséhez. Celine Melier pedig azt hangsúlyozta, azért is választották Szegedet együttműködő partnerül, mert Limoges, illetve Szeged városa és egyeteme hasonló adottságokkal rendelkezik. Egy fiatal kutató számára azért is érdekes lehet Limoges, mert a fővároshoz képest olcsóbb a megélhetés, ugyanakkor Párizs mindössze háromórás vonatozással elérhető.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: aláírás megállapodás Szegedi Tudományegyetem Limoges-i Egyetem SZTE-BTK Francia Nyelvi és Irodalmi Tanszék
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés