Hirdetés
Túl a városon 2020. július 13. 12:16 Forrás: Népszava

Belengette a kormány, de beintés lett belőle

Június elején jelentette be Gulyás Gergely, hogy a kormány egy 200 milliárd forintos hitelkerettel segíti majd a koronavírus járvány miatt nehéz helyzetbe került önkormányzatokat. Azonban ez a mentőcsomag mára a feledés homályába veszett.

Hirdetés

A szakemberek szerint az ígért állami segítség nélkül még a 800 leggazdagabb település fele is támogatásra szorulhat. Az önkormányzatok adóssága elérte az 1300 milliárdot, főleg az államnak tartoznak. – írja a Népszava.

Hiába volt a júniusi ígéret, a tervezett mentőcsomag váratlanul kikerült a jövő évi költségvetésből, azóta pedig mély csönd van körülötte. A hitelkeret ötletét a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége vetette fel, de a szervezet elnöke, Schmidt Jenő sem tudja, miért vonult vissza a kormány ebben a témában. A 200 milliárd forint segített volna az önkormányzatoknak abban, hogy átvészeljenek körülbelül fél éve. Schmidt Jenő szerint a hitel nélkül a szolidaritási adó befizetésére kötelezett 800 önkormányzat fele bajba kerülhet.

Mivel az idén szeptemberben beérkező adóelőleg után csak március 15-e a következő előleg befizetési határidő, és a kormány december végén egyben utalja át a településeknek a januári és februári bérek előlegét, a TÖOSZ elnöke arra számít, hogy a februári és márciusi fizetések kifizetésével már sok helyen baj lesz.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: hitel kormány Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége