Hirdetés
Túl a városon 2020. július 13. 10:24 Forrás: vg.hu

A kormány egyelőre nem lazít tovább a járványellenes intézkedéseken, sőt...

A koronavírus-járvány kapcsán meghozott kormányzati intézkedéseket jónak és szakmailag megalapozottnak tartja Palkovics László. A miniszter szerint minden forgatókönyvre felkészült a kormány, így a járvány esetleges második hullámát is kezelni tudják.

Hirdetés

„Ahogyan az általam nagyra becsült üzletember, Csányi Sándor is fogalmazott: az eddig hozott intézkedések megfelelők és arányosak” - fogalmazott a Világgazdaság című lapnak nyilatkozva Palkovics László innovációs és technológiai miniszter. A koronavírus-járvány kapcsán meghozott kormányzati intézkedéseket dicsérve elmondta azt is, hogy szerinte maradt elegendő forrás az esetleges második hullám okozta gazdasági visszaesés kezelésére is.

Az egyre aggasztóbb friss járványügyi jelentések kapcsán Palkovics hangsúlyozta: az első ütemben nem akarták az összes forrást kihelyezni, hanem arányosan rendeltek pénzt a célok mellé. „Ezen a ponton még nem tudhatjuk, pontosan mi vár ránk, de ha a következő szakasz újabb jelentős gazdasági károkat okoz, az mindenképp könnyebbség, hogy nemcsak az egészségügyi, hanem a gazdasági védekezéshez szükséges struktúrák is kiépültek. Így például ágazattól és cégmérettől függetlenül megvan a recept arra, hogyan kell egy lépésben akár több ezer ember után bértámogatást igényelni” - fogalmazott Palkovics.

A miniszter az ipari termelés várható visszaerősödéséről, a kiskereskedelem stabilitásáról és a turizmus-vendéglátás kilábalásának nehézségeiről is beszélt. A kis- és középvállalkozások támogatása kapcsán a tárcavezető arra mutatott rá, hogy a kisvállalati szektor visszatérő problémája volt a tőkehiány, de most már nem az. „Ilyen feltételekkel soha nem lehetett elérni beruházási forrásokat” - mondta a tárcavezető.

A 2021-2027-es uniós ciklus forrásai kapcsán a miniszter azt mondta: bár még nem fogadták el a számokat, legalább 30-40 százalékos emelkedéssel számolhatunk. „Reális cél, hogy a nemzeti önrésszel, a kiegészítő programokkal és a visszatérítendő forrásokkal együtt a 2014–2020-as időszakra vonatkozó 32 milliárd euró után 2021 és 2027 között akár 50 milliárd euró álljon rendelkezésünkre” – fogalmazott lapunknak, egyúttal azt is elismerve, hogy bár 350 forint felett jár az euró, az uniós források felhasználási oldalán 330 körüli árfolyammal terveznek.

Palkovics arról is beszélt, hogy ha nő a fertőzések száma, akkor a korlátozások egy részét vissza kell vezetni, de addig is be kell tartani az alapvető óvintézkedéseket, mint a távolságtartás, vagy a boltokban és a tömegközlekedésen a maszkviselés. Várhatóan nem lazítanak tovább, így nem kapnak zöld utat az 500 főnél nagyobb rendezvények, sőt, olyanokat is megtilthatnak, amelyeket már újból engedélyeztek. A szerdai kormányülésen fognak dönteni az augusztus 20-ai programok megtartásáról, esetleges törléséről, illetve arról, hogy az augusztus második felére halasztott fesztiválok megtarthatók-e. Ezek közé tartozik az EFOTT, Fishing on Orfű, és a Szegedi Ifjúsági Napok is.  

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: járvány koronavírus Palkovics László Világgazdaság