Hirdetés
Túl a városon 2020. július 12. 12:19

Kérjük vigyázzanak, az ország határai záródnak

Itthon nem lesznek újabb korlátozások, azonban a környékbeli országokban megerősödött járvány miatt a határellenőrzést szigorítja a kormány. Ezt Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter jelentette be vasárnap.

Hirdetés

Az államokat három kategóriába sorolta a kormány.

A zölddel jelölt országokban a fertőzöttség mértéke alacsony, innen berki beléphet Magyarországra, csak szúrópróbaszerűen lesznek ellenőrzések. A sárgával jelölt országokban kevésbé magas a fertőzöttség. Akik innen érkeznek, azoknak egészségügyi vizsgálatnak kell alávetniük magukat, és karanténba kell vonulniuk. Ez alól felmentést kaphatnak azok, akik a megelőző öt napból két negatív tesztet produkáltak és ezt okirattal igazolják. Magyar állampolgárok már ez első negatív teszt után elhagyhatják a karantént. A vörössel jelölt országokból külföldiek nem léphetnek Magyarország területére, a magyar állampolgárokra vizsgálat és karantén vár, ők két negatív teszt után szabadulhatnak a bezártságból.

Mint ezekből kiderül, megítélés szempontjából nem egy kategóriába esnek a magyar állampolgárok és hozzátartozóik, illetve a külföldiek.

A kormány augusztus 1-ig vállalja a tesztelés költségeit, aki ezután jön haza sárga vagy vörös jelzésű országból, és nem akarja kivárni a kéthetes karantént, annak magának kell fizetnie a két tesztet.

Zöld kategóriás országok: Az EU országainak nagy része, így egyelőre Horvátország is.
Sárga kategóriás országok: Szerbia, Bulgária, Portugália, Svédország, Románia, Egyesült Királyság, Norvégia, Oroszország, Japán, Kína és az Egyesült Államok.
Vörös kategóriás országok: Ukrajna, Albánia, Bosznia-Hercegovina, Fehéroroszország, Koszovó, Észak-Macedónia, Moldova, Montenegró, szinte minden ázsiai és afrikai ország, illetve Óceánia és Ausztrália is.

Az országok besorolását folyamatosan felülvizsgálja a kormány. A tranzit- és a teherforgalom, illetve a hivatalos út kivétel, de az ellenőrzésekre ezekben az esetekben is sor kerülhet.

A szabályok kedden éjfélkor lépnek hatályba.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Gulyás Gergely határátkelő járvány Kormányinfó koronavírus