Hirdetés
Színes 2020. július 11. 18:22

Zeppelinnel bontják a Nyugati pályaudvar tetőszerkezetét

Nem egy klasszikus szivar, „csak” egy toronydaru, de így is óriási teljesítmény. Nekünk épül újjá, ide térnek vissza a szegedi vonatok, ha kész lesz.

Hirdetés
  • Horogmagassága 36 méter,
  • a gém 75 méter hatósugarú
  • és 2,7 tonna teherbírású.

Ezek a Budapesten a Nyugati pályaudvarnál fölállított TEREX-COMEDIL típusú toronydaru legfőbb tulajdonságai. Most még magányos, de már nem sokáig: épül a közelébe még egy, ketten bontják el a Nyugati pályaudvar 8200 négyzetméteres tetőszerkezetét. Szeptember végéig készülnek el. Jelenleg a csarnok főtetején a deszkaborításnak húsz, míg a fémlemezek bontásának nyolcvan százalékos a készültsége.

A kép alján a főszereplő, Zeppelin (fotók: Szecsődi Balázs)

Az elmúlt hónapokban a csarnokba futó vágányok felsővezeték-hálózatát szerelték és új, ideiglenes ütközőbakokat építettek be a 10–13. vágányok lezárására a csarnok előtt, hogy a külső sínpárok a felújítás alatt is használhatók legyenek a vonatforgalom számára. Emellett megépült a csarnokban a munkálatokhoz szükséges, 70 ezer légköbméteres térállvány is, így, ahogy ezen a videón is látható.

Az utasok és a munkások védelme érdekében egy 7000 négyzetméteres védőhálót is kifeszítettek.

A 143 éves Nyugati pályaudvar műszaki állapota és műemléki értékének megóvása, valamint a vasúti forgalomban való kiemelt szerepe miatt, halaszthatatlanná vált az épületegyüttes tetőszerkezetének mielőbbi rekonstrukciója. A MÁV állomásfejlesztési projektjének egyik kiemelt felújítása közé sorolt munka biztonságos végrehajtása érdekében a vasúttársaság május 8-ától december elejéig lezárja az utascsarnokot. A munkák ideje alatt a MÁV-Start ideiglenes menetrendet vezetett be.

A szegedi vonatok hétköznapokon Zuglóig járnak, hétvégenként, viszont Budán van a végállomásuk: Kelenföldig közlekednek a déli vasúti hídon át – ilyenre korábban sosem volt még példa.

Nézze meg a térképet nagyban is, kattintson ide!

Garai Szakács László

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Budapest MÁV MÁV-Start vasút felújítás Nyugati pályaudvar