Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2020. július 11. 14:22

Arra készül a Fidesz, hogy megzsarolja az Európai Uniót

Benyújtotta javaslatát Kövér László házelnök vezetésével a Fidesz a parlamentnek: Orbán Viktor akkor szavazza meg a jövő héten a hétéves EU-költségvetést, ha előtte lezárják Magyarország, egészen pontosan a Fidesz ellen folyó 7-es cikkelyes eljárást.

Hirdetés

Július 18-án Brüsszelben EU-csúcstalálkozót tartanak, a téma az Európai Unió 2021–2028 közötti 1076 milliárd eurós költségvetése és az ahhoz kapcsolódó 750 milliárdos járványügyi segélycsomag, amely, ismert, közös uniós hitelfelvételt jelent.

Ám nagyon úgy néz ki, mi már szerdán tudni fogjuk, hogy ebből az egészből nem lesz semmi.

Hétfőn és kedden ugyanis összeül a Parlament azért, hogy felhatalmazást adjon Orbán Viktor miniszterelnöknek: megszavazza vagy megvétózza az EU új büdzséjét. Kövér László házelnök, Kocsis Máté a Fidesz, és Simicskó István a KDNP frakcióvezetője a parlamentnek benyújtott határozati javaslatukban azt írják

„elengedhetetlen a 7-es cikkelyes eljárás lezárása”.

Kövérék szerint „az uniós jogállamisági eljárások mára ideológiai alapú politikai »boszorkányüldözéssé váltak«, megosztották a tagállamokat: párbeszéd helyett egyoldalú vádaskodást, kölcsönös megértés helyett feloldhatatlan konfliktusokat szültek, jogállami elvek helyett a politikai érdekérvényesítés eszközei lettek.”

Azaz a Fidesz bármennyire is finoman akarunk fogalmazni arra készül, hogy megzsarolja Brüsszelt, hiszen szinte bizos, hogy arra ad felhatalmazást Orbán Viktornak, hogy vétózzon.

Mi is az a 7-es cikkely?

Minden benne van az Európai Parlamentnek ebben az infografikájában, amelyet itt nagyobb méretben is meg tud nézni – konklúzió a grafika alatt olvasható.

A 7-es cikkelyt Brüsszel szinte biztos, hogy nem zárja le.

Amennyiben ez így lesz, Orbán Viktor választhat:

  • bátor férfiként vétóz, hiszen hazája parlamentjének többsége erre adott neki felhatalmazást,
  • bátor férfiként szembefordul 132 kormánypárti képviselővel, mert ez lenne Magyarország érdeke.

Orbán Viktor szerintünk bátor férfi lesz. De valószínűleg a rosszabbik fajtából. Az EU-nak meg lesz majd új költségvetése. Valamilyen, egyszer.

gszl

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Brüsszel EU Európai Unió Kocsis Máté Kövér László Orbán Viktor parlament 7-es cikkely Simicskó István
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés