Hirdetés
Szegeden 2020. július 10. 11:24

Gáti Péter: Az igazi válságkezelők

Azt mondják, bajban ismerszik meg igazán az ember. Ha ez valóban így van, akkor az idei év sok lehetőséget nyújtott arra, hogy jobban kiismerjük önmagunkat és persze egymást is. A koronavírus járvány példátlan válsághelyzetet teremtett, egyszerre volt ez egy komoly lecke és egy kemény vizsga a szegedieknek is. Most, ha talán csak átmenetileg is, de enyhült a veszély, így ideje mérleget vonnunk.

Hirdetés

Tavasszal mindenki vizsgázott fegyelemből és szolidaritásból, összességében elmondhatjuk, kitettünk magunkért. Szeged nagyon hamar megkezdte a felkészülést és amikor a város bevezette az óvintézkedéseket, számos helyi vállalkozó a saját megélhetését is kockára téve, önként függesztette fel a munkáját. A szegediek betartották a szabályokat, sőt mi több, rengetegen azonnal azt keresték, hol segíthetnek az időseken, a betegeken, az egészségügyi dolgozókon. Mások pedig a saját egészségüket kockáztatva működtették tovább a közszolgáltatásokat, a tömegközlekedést és a kereskedelmet, gyógyították és ápolták a betegeket. Bár találunk olyanokat, akik nem voltak hajlandóak betartatni a szigorú előírásokat, akik nem jártak el kellő elővigyázatossággal, nem ők voltak többségben! Van mire büszkének lennünk!

A járvány megmutatta, milyen fából faragták a magyar egészségügy dolgozóit: jó keményből! A rendszer állapotáról senkinek sincsenek illúziói, a túlterhelt és alulfizetett egészségügyi dolgozók gyakran borzasztó körülmények között dolgoznak nap mint nap. A kormány botrányos kommunikációja (illetve annak hiánya) és embertelen intézkedései (lásd kórházkiürítések) ellenére azonban az egészségügy talpon maradt. Nehéz ezt másként értékelni, mint a széthulló rendszert emberfeletti erővel egyben tartó egészségügyi dolgozók történelmi hőstettét.

Az ország minden önkormányzatára, így a szegedire is hatalmas felelősség hárult a válságkezelésben. A veszélyeztetett lakosok ellátását, a védekezést, a bajba jutott emberek vállalkozások támogatását úgy kellett megoldaniuk, hogy a kormányzat mind a jogköreiket, mind az anyagi forrásaikat igyekezett leszűkíteni – utóbbit nagyon is sikeresen. Szeged azonban mindent megtett, amit vírus elleni harc megkövetelt anélkül, hogy feladta volna az országosan is egyedülálló szociális támogatási rendszerét. A szegedi családok és az idősek idén is alanyi jogon részesülnek egyösszegű, 10 ezer forintos támogatásban. Ezek a példaértékű lépések is azt bizonyítják, a helyi önkormányzatokra Magyarországon szükség és igény van, létjogosultságukhoz nem férhet kétség.

Hazugság lenne azt állítani, hogy a kormány ne próbálkozott volna meg a válság kezelésével, de a Fideszhez híven megint győzött a kapzsiság és a politikai haszonlesés. A veszélyhelyzet leple alatt rárontottak az önkormányzatokra és természetesen a saját oligarcháik zsebét tömték tele a válságkezelésre elkülönített közpénzzel. Az átlagembernek pedig szeme se rebbent, akkor lepődtünk volna meg igazán, ha a koronavírus járvány nem hozott volna Mészáros Lőrincnek még pár tíz milliárdot a konyhára.

A fertőzésekre vonatkozó közérdekű adatok eltitkolását és az uszító propagandát semmiféle politikai érdek nem igazolhatja, főleg egy nemzetközi egészségügyi krízis idején. Szeged szerencsére ilyen szempontból is a béke szigetének számít, a helyi közélet kulturált, civilizált hangnemét csak a szegedma próbálta időnként elcsúfítani – kevés sikerrel. Itt a jobboldal épp a járvány kitörésekor váltott stratégiát (és fegyvert), amikor elindult a Szeged365, ami annyira „független”, hogy csak havonta kétszer kérnek interjút tulajdonosuktól, a fideszes színekben nemrég komoly vereséget szenvedő Nemesi Páltól.

Az elmúlt néhány hónap tanulsága az, hogy az országban mindenki válságot kezelt tavasszal. Harcoltak a járvány ellen bezárkózó idősek, a maszkot húzó családok, a kényszerszabadságra küldött alkalmazottak, üzleteiket bezáró vállalkozók. A települések kétfrontos háborút vívtak a vírus és a kormány elleni védekezésben. Küzdött itt az ápolótól a pénztároson át a villamosvezetőig mindenki, emberfeletti erővel. A miniszterek és államtitkárok most kiállnak a kamerák elé és büszkén ecsetelik, milyen jól teljesített Magyarország a koronavírus elleni védekezésben. Érdemes ilyenkor felidézni, hogy amíg ők maszk nélkül paroláztak keleti diktátorokkal, vagy a tiltások ellenére focimeccsen és étteremben szórakoztak, addig magyarok milliói vívták a harcot a járvány ellen. 2020 hősei, az igazi válságkezelők, mi vagyunk mindnyájan, nem pedig a budai várban trónoló elit.

Gáti Péter

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: járvány koronavírus pandémia világjárvány