Hirdetés
Hirdetés
Művház 2020. július 8. 17:00

Különleges acélszobrok népesítik be a Reök-palotát

Képriport
Véső és kalapács helyett CNC esztergával és lézervágóval készült szobrokat mutatnak be péntektől a Reök-palotában. A járványhelyzet után különleges, acélszobrászati alkotásokkal nyitja újra kapuit a szecessziós kiállítóház. Az Acélos történetek című tárlaton félszáz fémötvözetből készült művet láthatnak az érdeklődők a palota összes kiállítótermében.

Hirdetés

A mecenatúra a KÉSZ Csoportnál több évtizedes múltra tekint vissza, e program részeként hozták létre az elsősorban képző- és iparművészetre összpontosító K-ARTS Művészeti Alapítványt, amely 2004 óta évről-évre megszervezi a Kecskeméti Acélszobrászati és Képzőművészeti Szimpoziont, valamint kezeli a KÉSZ Csoport kortárs művészeti gyűjteményét.

Képzőművészeti gyűjteményük legkülönlegesebb része az acélszobrokat és az egyéb indusztriális alapanyagból készült műalkotásokat felvonultató kollekció.

Az acélszobrászat az 1960-as években jelent meg Magyarországon, a 2000-es évek elejétől pedig a kecskeméti szimpozion vált az irányzat egyik meghatározó eseményévé, ahol az alkotóknak lehetőségünk van arra, hogy a műtermi méretnél lényegesen nagyobb, akár köztéri alkotásokat is készítsenek.

Kattintson fönti képünkre, nézze meg Szabó Luca galériáját!

Nátyi Róbert, a REÖK vezető kurátora az Acélos történetek című tárlat mai sajtóbejárásán emlékeztette a jelenlévőket arra, hogy az alapítvány és a Reök-palotát működtető Szegedi Szabadtéri Játékok között hosszú évekre visszanyúlik az együttműködés. 2012-ben a Dóm téren a fesztivál nézőtere mögött rendeztek kiállítást a köztéri méretű acélszobrokból, ezt követően pedig az alapítvány festményeit, grafikáit, elektrográfiáit mutatták be egy tárlaton.

A Reök-palotában pénteken nyíló és szeptember végéig látható tárlaton félszáz alkotást mutatnak be, keresztmetszetet adva ezzel az alapítvány egyedülálló, közel 850 darabos szoborgyűjteményéből.

Árvai István, a K-ARTS Művészeti Alapítvány vezetője elmondta azt is, hogy az évente megrendezendő alkotótáborba nemcsak szobrászokat hívnak meg, számos olyan művész is Kecskeméten barátkozott meg az acéllal, mint alapanyaggal, akiket korábban festőként vagy grafikusként tartott számon a közönség.

A tárlaton bemutatott alkotásokat különböző fémötvözetek, egyedi megmunkálási technikák, valamint sokszínű tematika és méret jellemzi. A művek között akadnak olyanok is, amelyek súlya meghaladja a negyed tonnát is.

Hazaiak mellett külföldi művészek is bemutatkoznak alkotásaikkal a pénteken nyíló kiállításon: mások mellett Barabás Márton, Bukta Imre, Demcsák Dóra Vanda, Collin Hope vagy Meghan Salgaonkar munkái is láthatók lesznek.

A kiállítás egy rendkívül érdekes szegmensét mutatja be a magyar képzőművészetnek, hiszen a nagyközönség számára nem szokványos matériáról van szó. Sokáig elképzelhetetlennek tűnt, hogy az acél, ami inkább ipari- és építőanyag, akár nemes szobrok alapanyagául is szolgálhat a bronz vagy a márvány helyett. A mostani tárlat azonban jól mutatja, hogy művészi fantáziával és kreativitással szinte bármiből egészen elképesztő alkotások születhetnek.

Az Acélos történetek című különleges szobortárlat július 10-én, pénteken délután 5 órakor nyílik a Reök-palotában, és egészen szeptember 27-éig lesz látható.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: kiállítás REÖK Reök palota
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés