Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Művház
  • Közönségtalálkozó: a Szabadtéri idei nyitóoperája a hatalomhoz való viszonyunkat veszi górcső alá
Művház 2020. július 7. 20:22

Közönségtalálkozó: a Szabadtéri idei nyitóoperája a hatalomhoz való viszonyunkat veszi górcső alá

Képriport
Händel barokk vígoperájával, az Agrippinával nyitja 89. évadát a járvány miatt csökkentett üzemmódra kapcsolt Szegedi Szabadtéri Játékok. A darab rendezője szerint az újszegedi színpadon a mindenkori hatalomhoz való viszonyunkat boncolgatják dalokban elbeszélve. A közönségtalálkozón jártunk.

Hirdetés

Különleges operabemutatóra készül Újszegeden a Szabadtéri alkotógárdája. Händel Agrippina című vígoperáját július 17-én és 18-án tűzi műsorára a fesztivál. A bemutató előtt ma, kedden délután az alkotók közönségtalálkozóra várták az érdeklődőket a Reök-palotában.

– Problémából sikerült erényt kovácsolni, a felújított újszegedi színpad most megmentette a szegedi operajátszást és a szabadtéri idei évadát is – adta meg a találkozó alaphangját Harangozó Gyula, a fesztivál művészeti vezetője.

Beszélt arról is, hogyan esett egy szokatlan, viszonylag keveset játszott barokk operára a választásuk. Az újszegedi színpad a rekonstrukció után alkalmassá vált arra, hogy olyan darabokat is játszanak, ahol menet közben váltani kell a díszleteket. Az Agrippina ugyanakkor nem olyan monumentális opera, mint például az Aida, így a viszonylag kevés szereplő jól elfér a kisebb színpadon is.

A vígopera a laza erkölcsű Rómába vezeti el a nézőket, ahol Néró és anyja, Agrippina cselszövéseit követhetjük nyomon a hatalmon lévő uralkodó ellen – mindezt humoros elemekkel fűszerezve.

Az operát először 1709-ben Velencében mutatták be, és annyit tudni róla, hogy óriási sikerrel, hiszen egyetlen hónap alatt több mint tízszer játszották – mondta Pál Tamás, az opera karmestere. Georg Friedrich Händel három felvonásos, olasz nyelvű operáját – amelynek eredeti változata több mint három és fél óra – az idén 82 éves, Liszt-díjas szegedi karmester doyen, Pál  Tamás fordította magyarra, és kétszer egy órára „húzta meg” alkotótársával, a fiatal rendező Pányik Tamással.

– A több mint háromszáz éves opera ma is nagyon pontosan mutatja be a mindenkori hatalomhoz való viszonyunkat úgy, hogy mindez a darabban sok-sok humorral van körbeölelve – mondta Pányik.

Hogyan lehet egy operát meghúzni? Hogyan sikerült az alkotópárosnak a három és fél órás darabból kétszer egy órásat színpadra állítani? Többek között úgy, hogy a hagyományos énekbeszédet, a recitativókat egy részt elhagyták, másrészt prózával helyettesítették, ami sokkal rövidebb, mintha dalban mondanák el ugyanazt.

– Ebben a barokk operában közel kétórányi zenés beszélgetést írt bele a szerző. Annak idején a szereplők előadás előtt reggel kimentek a piacra, meghallgatták az aktuális pletykákat, és este improvizáltak, beépítették az aznapi előadásba. Mi nem mentünk ki a szegedi piacra, ezért az eredeti felénél is rövidebb lett a darab. Így sikerült a mai korban elfogadható méretű és tartalmú előadást létrehoznunk – mondta Pál Tamás.

A címszerepet alakító mezzoszoprán, Mester Viktória szerint ő egy olyan nőt alakít, aki bármit képes megtenni a fiáért, Néróért, de ezen keresztül saját hatalmi igényét is érvényesíteni szeretné. Bár Händel operája még valóságos happy end-del végződik, a történelemből viszont tudjuk, Néró az anyai szeretet később azzal hálálja meg, hogy megöli Agrippinát és felgyújtja Rómát.

Az előadás különlegessége Barta Viktória operakoreográfiája. A street dance világára építi fel a darab mozgásvilágát, ezzel is azt szeretné elérni, hogy a fiatalabb generációval is megszerettesse az operát.

A darab premierje július 17-én este 9 órakor lesz a Szabadtéri Játékok liget beli játszóhelyén. Az előadást másnap este még egyszer láthatják majd az operabarátok. 

Alkotók
Az opera rendezője Pányik Tamás, karmestere Pál Tamás, koreográfusa Barta Viktória.
Szereplők: Mester Viktória, Cseh Antal, Hanczár György, Gyüdi Eszter, Görbe Norbert, Ludovik Kendi, Bocskai István és Varga Anna.

Az Agrippina alkotó stábjával Gyémánt Csilla, az Operabarátok Egyesületének elnöke beszélgetett.

rag

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Agrippina közönségtalálkozó Szegedi Szabadtéri Játékok

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés