Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2020. július 7. 19:33

Freund Tamás lesz a Magyar Tudományos Akadémia új elnöke

Az MTA a 24 órás online szavazás eredményeit kedd este negyed 7-kor hirdette ki. A szavazati joggal rendelkező akadémikusok és nem akadémikus köztestületi tagok idén a koronavírus miatt elektronikusan, úgynevezett „távjelenlétben” szavaztak.

Hirdetés

Az elmúlt hónapokban három akadémikus vált jelöltté: a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem kognitív tudományi tanszékét alapító, jelenleg a CEU professzoraként dolgozó Széchenyi-díjas nyelvész-pszichológus Pléh Csaba, az ugyancsak Széchenyi- és kétszeres Prima Primissima-díjas Freund Tamás neurobiológus, a Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet igazgatója, valamint Szathmáry Eörs világhírű evolúcióbiológus, aki június 3-án egyéb kötelezettségeire hivatkozva visszalépett az elnökjelöltségtől.

A kampány elég viharosra sikerült, ugyanis a sokak által Orbán-barátnak tartott Freund Tamás jelöltsége megosztotta a tudóstársadalmat. A világhírű agykutató ugyanis a miniszterelnöknek azt írta egy levelében, „szerettünk volna megszabadulni” a kormányt folyamatosan kritizáló, gyengén teljesítő kutatócsoportok és intézetek munkatársaitól, de „itt fognak maradni a nyakunkon”, és ha intézetük megszűnik, egyetemi állásaikon akkor is „túl fognak élni”, és onnan „tovább mételyezik a közéletet és a fiatalságot”. Ezért a kijelentéséért később elnézést kért, de a 24 órás online elnökválasztás előtt 67 társadalom- és természettudós tiltakozott Freund kijelentése miatt. Kertész János hálózatkutató, az akadémia rendes tagja pedig keményen bírálta a jelöltet a választás előtt mondott beszédében.

Freund, az MTA jelenlegi élettudományi alelnöke is sokat foglalkozott a kormánnyal való együttműködés visszaállításának lehetőségeivel a programismertetőjében, bár jelezte, nem tudja garantálni, hogy elnökké választása esetén jelentősen tudná javítani az MTA és a magyar kormány utóbbi két évben megromlott kapcsolatát. A kormány és az MTA között Lovász László jelenlegi elnök regnálása idején romlott meg a viszony, ugyanis a kutatóhálózatokat önkényesen választotta le az Akadémiáról a kormány.

Azonban Freund Tamás sem nevezhető a kormány elvtelen kiszolgálójának. Az Orbánnak írt, és kiszivárgott levél is arról tanúskodik, hogy a miniszterelnöknél a kutatóhálózat Akadémiánál maradását próbálta meg kijárni, miközben a terv letéteményesét, Palkovicsot kritizálta. Más kérdés, hogy a próbálkozása kudarcot vallott, Orbán a megtámadott Palkovicsnak továbbította a levelet. Freund az MTA elleni politikai támadások, illetve az akadémiai függetlenség mellett elmaradt kiállás miatt kilépett a jobboldali kutatók Professzorok Batthyány Köréből is. Erről utólag is azt mondta, hogy a kilépéssel a mindennapokat átszövő szervilizmus ellen tiltakozott. Az Akadémia vezetői megbízatásuk lejárta után egyszer újraválaszthatók.

A szavazás hivatalos végeredménye:
Elnök: Freund Tamás
Főtitkár: Kollár László Péter
Főtitkárhelyettes: Erdei Anna
Társadalomtudományi alelnök: Lamm Vanda
Természettudományi alelnök: Hudecz Ferenc
Az élettudományi alelnöki pozícióra új szavazást kell kiírni.
A jelöltek: Balázs Ervin, Kosztolányi György, Szathmáry Eörs

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: elnökválasztás Magyar Tudományos Akadémia
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés