Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Színes
  • Cigánycsuk vs. kis őrgébics vs. sordély – De melyik lesz a befutó? Idén is bárki beszállhat az év madara szavazásba!
Színes 2020. július 7. 15:30

Cigánycsuk vs. kis őrgébics vs. sordély – De melyik lesz a befutó? Idén is bárki beszállhat az év madara szavazásba!

Július 27-éig tart az szavazás, három különleges jelölt közül kerül ki 2021-es év madara.

Hirdetés

Idén is keresi az év madarát az egyik kedvenc egyesületünk, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, egész pontosan nem az idei évét, hanem azt, ami majd 2021 lesz A Madár.

A weboldalukon közzétett információkból kiderül, hogy három madár közül lehet választani, a

  • a cigánycsukra
  • a kis őrgébicsre
  • és a sordélyra 

lehet szavazni.

Mindhárom énekesmadár faja az agrárélőhelyekhez kötődik, ezért „az itt folyó gazdálkodási gyakorlat indikátor madarainak is tekinthetők”, bármit is jelentsen ez. 

A lényeg, hogy az agrárgazdálkodás mindegyikükre negatívan hat. „Ezért bármely madár kapja is a legtöbb szavazatot, általa 2021-ben fokozott figyelmet tudunk fordítani a mezőgazdasági területeken folytatható természetkímélő megoldások bemutatására” – írja az MME.

A július 27-én, 12 óráig tartó netes szavazás végén a legtöbb voksot kapott faj elnyeri a 2021 év madara címet. Az MME ez alapján indítja el a jövő évi kampány előkészítését.

Ismerjük meg a versenyzőket részletesebben!

Cigánycsuk

Hazánkban gyakori, sík és dombvidékeken, fákkal, cserjékkel tarkított nyílt élőhelyeken, mezőgazdasági területeken, parlagokon, csatornapartokon, gyümölcsösökben fordul elő. Évente kétszer költ. A fészek helyét a tojó alakítja ki kis kaparással a talajon, a sűrű növényzet takarásában. A fiókákat mindkét szülő eteti. Vonuló, a telet a mediterráneumban és Észak-Afrikában töltik, de egyes példányok áttelelhetnek. Telelőhelyéről igen korán, legtöbbször már március elején visszatérnek első példányai.

Kis őrgébics

Hazánkban leginkább a sík vidéki, bokrokkal tarkított területeket részesíti előnyben, elsősorban a Duna–Tisza közén és a Tiszántúlon, a Dunántúlon nagyon kis számban fordul elő. Rovarokkal, kisebb részben apró rágcsálókkal táplálkozik. Az egyik legkésőbb érkező, és leghamarabb elvonuló madarunk, a telet Afrika déli részén tölti.

Sordély

Kifejezetten kötődik az agrárkörnyezethez, kedveli a mozaikos, kisparcellás, extenzív mezőgazdálkodás által kialakult területeket. A száraz, vagy időszakosan vizes élőhelyeken telepszik meg, a mocsarakat, ártereket elkerüli. Elsősorban az alföldi, nyílt területek madara, de kisebb sűrűségben dombvidékeken is előfordul. Állandó madarunk, télen nagyobb csapatokba is verődhet.

Szavazni a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület oldalán lehet, a főoldal jobb oldalán kicsit lentebb, az „Áramütött madarak bejelentése” rész után. Vagy itt, a cikk végén.

De mégis mire jó, ha van az évnek madara?

Az MME 1979-ben indított Év madara nevű programjának célja természetvédelmi problémákkal érintett fajok vagy madárcsoportok társadalmi szintű bemutatása.

Az MME részéről a döntés a jelöltekről több szakterület képviselőit tömörítő munkacsoporti egyeztetéseket követően születik meg.

A szavazás azért a megelőző év közepén történik, hogy a döntés után az egyesületnek legyen ideje előkészíteni a nyomtatott és egyéb anyagokat január elsejére.

A szavazáshoz kedvcsináló, valamint minden magyar madaras cikk/szöveg örök aláfestő zenéje:

kmn

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!