Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2020. július 7. 13:37

Durva a szúnyoghelyzet Szegeden is: már a levegőből is zajlik a biológiai irtás

Az önkormányzat után már az állam is elkezdte a csípőszúnyogok megritkítását, de a harcot a vérszívók ellen az időjárás mellett az EU új szabályozása is nagyon megnehezíti.

Hirdetés

Brutális mennyiségű a szúnyog az egész országban, így Szegeden is. Ennek több oka is van, az egyik, hogy rengeteg eső esett júniusban, megáradtak a folyók, most meg elég meleg van, de talán ennél is fontosabb, hogy

az Európai Unió az idei évtől betiltotta a légi kémiai szúnyogírtást.

A szegedi környezetgazdálkodási cég hosszú évek óta már jóval a nyár előtt megkezdi a szúnyogok elleni biológiai védekezést, aminek során biológiai anyagokkal kezelik a város vízfelületeit, ez a megoldás viszont csak a szúnyoglárvák ellen hatásos. A kifejlett szúnyogok ellen a légi kémiai irtás megtiltást követően lényegében csak az úgynevezett melegködös irtás maradt, ezt szintén megkezdte már a szegedi önkormányzat, erről itt írtunk bővebben.

Hétfőn aztán kiderült, hogy végre az állami szunyogirtás is megkezdődik Szegeden és környékén is: az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tegnapi közleményéből kiderült, hogy csaknem négyszázhatvan településen, köztük Szegeden is folytatódik a héten a szúnyoggyérítés. Szegeden a tervek szerint 3000 hektáron zajlik majd a munka.

Látványnak sem utolsó az alábbi videó, amin a fentiek eredménye látható: repülőről irtják, vagyis gyérítik a szúnyogokat Szeged és környéke felett.

A felvételt a Szeged TV-től kaptuk az Aeroport engedélyével.

A védekezés során légi és földi úton biológiai irtószerrel, granulátummal kezelik az ártereket a szakemberek. A lakott területeken a már kifejlett szúnyogok ellen hatvan, gépjárműre rögzített berendezéssel védekeznek.

Hétfőnt a katasztrófavédelem közleménye is azt írta, hogy az elmúlt hetek csapadékos időjárása miatt alakult ki az ország legnagyobb részén szúnyoginvázió, és mert a Tiszán és mellékfolyóin levonult kisebb árhullám következtében további, a szúnyogok szaporodásához ideális élőhelyek keletkeztek.

Nem túl megnyugtatóan ehhez még hozzátették, hogy

a Tisza árterében a tavalyi sok víz miatt az árvízi szúnyogok áttelelni képes tojásainak milliói találhatók.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: katasztrófavédelem légicsapás légifotó nyár Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Szegedi Környezetgazdálkodási Nkft. szúnyog szúnyogirtás
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés