Hirdetés
Túl a városon 2020. július 7. 12:51

Már több mint 10 ezer milliárdos árbevételű magyarországi cég van

Ezeknek egy jelentős része ráadásul teljesen magyar tulajdonú vállalkozás.

Hirdetés

Jelenleg már több mint 10 ezer olyan cég van bejegyezve Magyarországon, aminek az éves nettó árbevétele meghaladja az egymilliárd forintot, ezek közül pedig majdnem 7000 olyan, amik teljesen magyar érdekeltségbe tartoznak – közölte az Opten Kft. kedden.

A közlemény szerint évek óta dinamikusan gyarapodik a milliárdos cégek száma Magyarországon: 2011-ben még csak 6500 ilyen vállalat volt az országban, de néhány év alatt több mint 50 százalékkal növekedett a számuk.

„A dinamikus növekedést nagyon nagy részben a tisztán hazai érdekeltségű milliárdos cégek megjelenése eredményezte. Míg a külföldi érdekeltségű nagyvállalatok száma évről évre stagnál, vagy alig emelkedik, addig a hazai érdekeltségű cégek száma egyre gyorsuló sebességgel növekszik” – írták, hozzátéve, hogy a 2017-es beszámolókhoz képest például a 2018-as adatokban több mint 1000 új, milliárd feletti, tisztán hazai érdekeltségű cég található.

A tendencia szerint a külföldi érdekeltségű nagyvállalatok aránya fokozatosan csökken az országban: míg 2011-ben 41 százalék felett volt ez az arány, mára 31 százalék. Hasonló tendencia figyelhető meg a 100 millió forint éves árbevételt meghaladó cégek körében is, itt az arány 18 százalékról 12 százalékra csökkent.

A külföldi érdekeltségű cégek tulajdonosi körét vizsgálva is jelentős átrendeződés látszik. Magyarország két tradicionális kereskedő partneréhez, Németországhoz és Ausztriához köthető cégek száma nem csak arányaiban, de abszolút értékben is fokozatosan csökken. Az érdekeltségi toplistát ugyan még Németország vezeti, de a 2011-es adatokhoz képest 27,8 százalékkal csökkent a német érdekeltségű cégek száma. Az érdekeltségi lista 3. helyén szereplő Ausztria pedig 18 százalékos hazai cégszámcsökkenést szenvedett el az évek alatt. Szintén érdekesség, hogy az Egyesült Államokhoz köthető cégek száma is meredeken csökken napjainkban is.

A nyugat-európai tulajdonosok azonban nem minden esetben vannak lemorzsolódóban, Olaszországhoz és Nagy-Britanniához köthető cégek száma például emelkedik.

Az Opten szerint a toplistán még megtalálhatók olyan országok, amiket vélhetően nem a valódi gazdasági érdek emelt be a kiemelt szereplők közé. Az Ukrajnához köthető cégek száma például fokozatosan növekszik, de az adatok azt mutatják, hogy az országhoz köthető vállalatok jelentős része problémás, így részben szürkegazdasági okai lehetnek a kötődésnek.

Megjegyezték, a listán szereplő regisztráltan offshore-kötődésű cégek száma továbbra is jelentős, de már csökkenőben van. A 2020-as koronavírus-járvány gazdasági hatásai valószínűleg megtörik majd a nagyvállalatok számának növekedését.

Várhatóan a cégek jelentős részének árbevétele visszaesik, legalábbis nem növekszik tovább olyan dinamikusan a milliárdos cégek száma, mint előző években – olvasható az Opten közleményében.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!