Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Színes
  • Itt egy gyönyörű vonat a Balaton északi partjáról – Szegednek is köze van hozzá!
Színes 2020. július 4. 20:06

Itt egy gyönyörű vonat a Balaton északi partjáról – Szegednek is köze van hozzá!

Ez az egyik nagy retrohétvége a Balatonnál. Lesz még egy, és hát itt van még a vasárnap is. Mindenki a 29-es vonal töltésére!

Hirdetés

A MÁV-Start amellett, hogy „érdekes” menetrendek szerint kénytelen közlekedni, alkot is, ha hagyják. Ilyen hagyások a nyári retrohétvégék, amelyeknek első negyed ma volt:

ma, holnap, illetve augusztus 1-jén és 2-án

a Balaton északi partján retroszerelvények közlekednek:

  • a 247-es Bivaly a Tekergőt,
  • a dupla Púpos (219+224) a Kék Hullámot húzta,
  • de vitézkedett a 165-ös Szergej

is. És volt persze Nohab, meg Csörgő is.

Ám ezúttal ne a mozdonyoknak rajongjunk, vigyázó szemünket a pakurás 247-es mögött „lévő területekre” vessük!

Tapolcán a Tekergő. Ezúttal a 247-es Bivaly hozta, hat szegedi kocsi volt a gőzös mögött (fotók: MTI/Máthé Zoltán)

Hat gyönyörű vékonycsíkos kocsi van a Bivaly mögött: öt klasszikus személykocsi és egy kerékpárszállító vagon. És azt olvashatjuk az oldalukon:

honállomás: Szeged.

Igen, ezek Szegednek készült retrofestésű személyvagonok. Első körben az öt személykocsi készült el, majd utána újítottak föl egy kerékpárszállító kocsit. Ezek a vagonok a legmodernebb gyorsvonati személykocsiknak számítanak. Meg – talán nem túlzás – a legszebbeknek is.

Eredetileg úgy gondolták, így közlekednek majd egy vonatba sorozva, ám végül sosem láthattuk egymás mögé kapcsolva ezeket a vagonokat a szegedi vonalon. Sajnos. De legalább most a retrohétvégén, ha máshogy nem, fényképen látjuk, milyen egy igazán gyönyörű vonat, amely szürke hétköznapokon akár Szeged felé is közlekedhetne.

És miért vékony csíkosak?

Az iho vasúti magazin azt írja „vékony csíkosként is ismerjük a hatvanas évek legvégén bevezetett, és nyomaiban még a nyolcvanas évek elején is felfedezhető festést. A gyors- és expressz-, illetve nemzetközi forgalomban közlekedő ülő- és poggyászkocsik sajátja volt ez az enciánkék alapon, az ablaköv alatt húzódó vékony, fehér csík, amelynek középső traktusában egy paralelogrammában díszelgett a dőlt betűs MÁV-felirat. Sokak szerint ez volt a legszebb festés, amit magyar személykocsi valaha is viselt. Nem tisztünk ebben állást foglalni, de az biztos, hogy az idén már bő harmincesztendős azúr-achát dizájn mellett igazi unikumként hat egy ilyen encián gyönyörűség. Ilyen festést csak a győri vagongyárból kigördült kocsik viselhettek magukon, és az utolsók – már némiképp módosított kivitelben – a nyolcvanas évek elejére el is tűntek. A csík ugyan megmaradt, de a fehér helyett már haloványszürke lett, és dupla olyan széles.”

gszl

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Balaton MÁV MÁV-Start vasút vonat