Hirdetés
Szegeden 2020. július 3. 19:37

Színészpalánták próbálnak a Sziki árnyas fái alatt

Képriport
Lakner Bácsi Gyermekszínháza óta nem volt olyan alkotóközösség Magyarországon, mint a Szegedi Gyermekszínház. A 2012-ben létrejött társulat a héten a Sziksósfürdői Strandon tartja napközis színház táborát.

Hirdetés

A bemelegítés itt közös éneklést és táncot jelent, aztán jönnek az egyre bonyolultabb feladatok – mondja Csomor Ágnes színész, a Szegedi Gyermekszínház művészeti és gazdasági igazgatója. A Sziki egyik árnyas tisztásán egy kisebb színpadon gyakorolnak a gyerekek, akik közül kilencen a társulat tagjai, további nyolc társuk pedig erre a hétre csatlakozott hozzájuk. Amikor megkérdeztük Kárász Zénó színészt, hogy mennyi ideig tartott, amíg a gyerekek összebarátkoztak, azt mondta, hogy pontosan három és fél percig. A gyermekek nyitottságát ugyanis a felnőttek is megirigyelhetik. 

Maláj György drámapedagógus azt mondja, hogy a gyerekekbe nagyon beleég a szerepük. Ott vannak a színpadon a szó szoros értelmében. Kárász Zénó ehhez hozzáteszi, hogy rengeteget lehet tanulni a gyerekektől, akik keményen végigdolgozzák a napot, és csak ezt követően jön a lazítás, a fürdés. Amikor szünet van, akkor is együtt maradnak, igazi közösségként élik meg ezt az egy hetet – egészíti ki ezt Csomor Ágnes, majd hozzáfűzi: Nálunk akkor van kész egy darab, amikor úgy érezzük, hogy megért az előadásra. Nincsenek határidők, a produkciót akkor visszük a közönség elé, amikor elkészültünk vele. 

Ennek a szemléletnek a sikerét jelzi, hogy kétezer néző látta a Padlás című musicalt az előadásukban. Itt minden gyerek színész, így ez a szó szoros értelemben gyermekszínház. Csomor Ágnes azt mondja, hogy csak sikeres gyerekből lesz sikeres felnőtt, ezért aki csatlakozik hozzájuk, számítson rá, hogy keményen meg kell dolgoznia az elismerésért, de megéri végigmenni az úton. Költő Gigi - aki a 2012-es megalakulás óta a társulat oszlopos tagja – azt vallja, hogy az élet minden területén segítenek az itt megszerzett tapasztalatok. Ő csak tudja, hiszen, tanítónőnek tanul az SZTE Pedagógusképző Karán, és most asszisztensként segíti egykori tanárai munkáját. Szeretne továbbra is a társulattal tovább dolgozni, és később megpróbálná a felvételit a Magyar Táncművészeti Egyetemre.

A kicsik rendkívül összeszedetten, maximálisan a feladatra koncentrálva végzik közben a dolgukat. Az sem zavarja őket, hogy időközben elered az eső, a társulat ugyanis néhány pillanat alatt átköltözött egy fedett helyre. Itt folytatódott szereptanulás, különböző színpadi szituációk betanulása. Szakács-Tövisházi András és Pálfi Levente épp a Twist Olivér egyik jelenetét gyakorolták, amikor megkérdeztük tőlük, hogy miért választották a tábort. Mindketten egy éve tagjai a társulatnak, és nagyon élvezik a közös munkát. A 3. osztályos Andrásról azt is megtudtuk, hogy színész és rendező szeretne lenni, az egy évvel idősebb Levi azonban inkább a programozást tartja élete hivatásának.

A tábor vasárnap egy kis előadással zárul, melyre meghívót kapnak a gyerekek családtagjai is. Nem egy komplett darabot visznek színre, inkább ízelítőt adnak abból a sok énekből, táncból, színpadi mozgásból és dialógusból, melyeket egy hét alatt sajátítottak el a tanáraiktól. Készül azonban egy új darab is, melyet a társulat főként állandó próbahelyén, az alsóvárosi Kapcában gyakorol. Ez a Légy jó mindhalálig című előadás is akkor lesz kész, amikor úgy gondoljuk, hogy minden a helyére kerül – mosolyog Csomor Ágnes, aki szerint a közös munka közben a gyerekek között kialakult szoros kötelék a legértékesebb eredménye ennek a kitartó munkának. 

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Csomor Ágnes Kárász Zénó Szegedi Gyermekszínház