Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2020. július 3. 15:15 Forrás: MTI

Ezt is ledarálta az Orbán-rezsim: alapítványi fenntartásba kerül a Színház- és Filmművészeti Egyetem

A színművészeti mellett országszerte több felsőoktatási intézmény is alapítványi fenntartású lesz az Országgyűlés pénteki döntésével.

Hirdetés

Fenntartóváltás a Színház- és Filmművészeti Egyetemnél

Fenntartóváltás történik szeptember 1-jétől a Színház- és Filmművészeti Egyetemnél is, az erről szóló törvénymódosítást 135 igen, 60 nem szavazattal fogadta el az Országgyűlés.

A parlament felhívta a kormányt, hogy az állam nevében tegye meg a szükséges intézkedéseket a Színház- és Filmművészetért Alapítvány közérdekű vagyonkezelő alapítvány formájában történő létrehozására. A változtatás kitér az alapítvány részére juttatandó vagyonelemekre is

Rögtön itt az indoklás is: nagyobb önállóságot biztosít a Színház- és Filmművészeti Egyetem fenntartóváltása – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium

„A változtatás célja az egyetem hazai és külföldi elismertségének növelése, a nemzetközi összevetésben is színvonalas, korszerű képzés feltételeinek biztosítása. Az átalakítás elvárt eredményeként az intézményben tanuló és végző fiatalok színházművészeti, televíziós és filmipari esélyei, lehetőségei jelentősen javulnak. A felsőoktatásért felelős ITM az újabb, egyetemeken megvalósuló modellváltással arra törekszik, hogy a jelenleginél rugalmasabb és kiszámíthatóbb működési környezet kialakításával növelje a magyar fiatalok képzésének színvonalát. Az intézmények az évtizedek óta változatlan működési modelljük megújításával sikeresebben lesznek képesek megfelelni az új kihívásoknak”.

A modellváltó egyetemek a közvetlen állami fenntartás helyett kifejezetten erre a célra létesített vagyonkezelő alapítványokhoz kerülnek. Az állam a felsőoktatási intézményekkel 2022-től hosszú távú keretszerződések keretében alakítja ki a stabil és tervezhető finanszírozás alapelveit.

A rugalmasabb működési keretek különösképpen indokoltak a legmagasabb szintű művészeti képzésben, ezért került az érintett intézmények közé a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) mellett az SZFE is.

Hozzátette az ITM: az Alaptörvény garantálja a felsőoktatási képzés, kutatás, művészeti tevékenység szabadságát, így a szakmai átalakítás az egyetemi autonómiát inkább növeli. A működésben a jelenleginél jóval nagyobb szabadságot kap az intézmény, mert már jelentős részben mentesül az államháztartási, költségvetési és vagyontörvények szabta korlátok alól.

A korszerű, világszínvonalhoz közelítő képzés sokkal jobb esélyeket teremt a hallgatóknak arra, hogy neves külföldi szakemberektől tanulva az országhatárokon túl is sikeresek legyenek a filmiparban, színházi világban.

Az egyetem alapítói és fenntartói jogait 2020. szeptember 1-jével veszi majd át az erre a célra létrehozandó vagyonkezelő alapítvány.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: felsőoktatás Színház- és Filmművészeti Egyetem
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés