Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Túl a városon
  • Orbán Viktor: Magyarország megerősödve kerülhet ki a válságból – ne legyen felszaladás és ne nézzen baleknak a Nyugat, közölte a miniszterelnök
Túl a városon 2020. július 3. 10:41 Forrás: MTI

Orbán Viktor: Magyarország megerősödve kerülhet ki a válságból – ne legyen felszaladás és ne nézzen baleknak a Nyugat, közölte a miniszterelnök

Kossuth Rádió szokásos: „Ha Magyarország nem engedi, hogy a koronavírus-járvány ismét »felszaladjon«, ha »észnél van a határvédelemnél«, ha támogatja a beruházásokat és a munkahelyteremtést, és ha nem engedi, hogy »baleknak« nézzék Nyugaton, akkor megerősödve kerülhet ki a válságból – mondta a kormányfő.

Hirdetés

Orbán Viktor kiemelte: ha jól készülnek fel, jól dolgoznak az egészségügyi szakemberek – akiknek köszönetet mondott a Semmelweis-nap alkalmából –,

akkor nem lesz második hullám.

Az utóbbit, a járvány esetleges második hullámát firtató felvetésre Orbán Viktor azt válaszolta: Magyarország a járvány első hullámával szemben győzelmet aratott, de „ez egy szakaszgyőzelem”, „nem a háborút nyertük meg, hanem csak egy csatát”. Mivel a környező világ hatással van Magyarországra is, jól és okosan kell dönteni például a nyaralásról, meg kell gondolni a külföldi vakációt. „Lehet, hogy most inkább a Balatont érdemes választani” – hangsúlyozta. Most meg pláne, hogy már az egész az övék, jegyezzük meg mi

A kormány feladata pedig, hogy figyeljen, „ne nyaralgasson”, „még jó néhány hétig itt kell lennünk, a hivatalban”.

Megerősítette továbbá: a kormány ellenáll annak a brüsszeli nyomásnak, hogy engedjen be újabb és újabb országokból ellenőrzés nélkül embereket. Ezért egyelőre Szerbián kívül nem EU-s országokból nem engednek be Magyarországra ellenőrzés nélkül senkit, az átutazás pedig mindenkinek csak korridorokon keresztül lehetséges.

A járvány miatt tervezett, „visszatérés-segítő” EU-s alapot úgy kommentálta: „ez valójában egy általunk nyújtott segítség a délieknek”. A pénzügyileg sokkal rendezettebb Közép-Európának azt kell megfontolnia, akar-e segíteni kommunizmust el nem szenvedett, az EU-hoz korábban csatlakozott, nála gazdagabb országoknak – fogalmazott, közölve: „készen állunk” segíteni a bajba jutott délieknek, de cserébe fair elbánást kért, mert „balekok nem akarunk lenni”.

Úgy értékelt: Közép-Európa kihúzhatja magát, a járvány elleni védekezés sikeresebb volt, mint Nyugaton, a gazdaságai versenyképesek, „egy baj van, hogy szegényebbek vagyunk”, de erről „a kommunisták tehetnek”.

Arra is rámutatott, hogy ma az a Németország a leggazdagabb az EU-ban, amelyet a második világháború végén visszabombáztak a „középkorba”, Közép-Európa pedig, amelyet „odadobtak a Szovjetuniónak”, fejlődik. Történelmi korszakváltás történik: Németországtól és Közép-Európától remélik, hogy kihúzza a kontinenst a bajból – hangoztatta.

A 2021-es magyar költségvetésről – amelyről ma szavaz a parlament – a kormányfő azt mondta: stabil számokat, jól feltöltött járványügyi és gazdaságvédelmi alapot tartalmaz a büdzsé. Úgy fogalmazott, most egy második csatát kell megnyerni, a munkahelyvédelmet, amelynek egyik eszköze a költségvetés.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: járvány koronavírus Kossuth Rádió miniszterelnök Orbán Viktor pandémia világjárvány
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés