Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Színes
  • Mendeszantilop született a vadasparkban – a vadonban a kipusztulás szélén vannak ezek az állatok
Színes 2020. július 2. 18:23

Mendeszantilop született a vadasparkban – a vadonban a kipusztulás szélén vannak ezek az állatok

Képriport
Még június közepén született, a természetes élőhelyükön száznál kevesebb van már csak belőlük.

Hirdetés

Addax – így is hívják a mendeszantilopot. Ha épp most alapítanék metálzenekart, biztosan lecsapnék erre a névre. Meg a mendeszantilopra is. Mert, hogy tényleg nagyon kevés van már belőlük: a Természetvédelmi Világszövetség súlyosan veszélyeztetett fajnak minősítette az addaxot. Habár a természetes élőhelyén, főleg a mértéktelen vadászat miatt az addax igen ritka állatfaj, fogságban meglehetősen gyakori. Könnyen tartható és jól szaporodik. Korábban Észak-Afrikában elterjedt antilopfajnak számított. Csádban, Mauritániában és Nigerben még mindig vannak vadon élő állományai. Algériából, Egyiptomból, Líbiából, Szudánból és Nyugat-Szaharából kihalt. Marokkóba és Tunéziába visszatelepítették.

A Szegedi Vadasparkban három hete született a kis mendeszantilop: hozzánk, emberekhez hasonlóan kilenc hónapig volt vele vemhes az anyja, ám velünk ellentétben sokkal készebben érkezett erre a világra – antilophoz illően pár órán belül már lábra is állt.

Most már magabiztosan jár, fut, időnként ugrándozik – gyakorlatilag rendetlenkedni is tud, mint egy igazi gyerek. Szegeden két éve már, hogy vannak addoxok, most kezdtek el szaporodni.

A nyitóképre kattintva nézze meg Szabó Luca fotóit az újszülöttről.

Nézze meg a vadaspark videóján az első kis mendeszantilopot!

gszl

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: vadaspark addax mendeszantilop