Hirdetés
Szegeden 2020. július 2. 18:04

Szeged városáé lehet az ország leghíresebb vasalódeszkája

Képriport
Több mint 400 ezer forint adományt kapott a Tappancs Állatvédő Alapítvány, miután elárverezték Magyarország legismertebb vasalódeszkáját. Egy elhíresült videón a deszkán úszást oktató makói testnevelőtanár ugyanis az alapítványnak ajánlotta fel a háztartási eszköz elárverezéséből befolyt összeget.

Hirdetés
Hirdetés

Márciusban, a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások elején tűnt fel Vezsenyi László, a makói József Attila Gimnázium tesitanára, aki a távoktatásban mérsékelt hatékonysággal működő tornaórákat üdítő kreativitással próbálta feldobni. A nappalijában felállított vasalódeszkán mutatott be három úszásnemet, amivel a közösségi videómegosztók sztárja lett.

Volt azonban más következménye is a nem mindennapi produkciónak, a tankerület igazgatója ugyanis még aznap letiltotta őt a tanításról. Ez azt jelentette, hogy tanulói csoportjait át kellett adnia egy másik tanárnak, és nem küldhetett semmilyen digitális anyagot a diákoknak. Az eset csak májusban került nyilvánosságra, amikor a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetétől megkapta a Civil Kurázsi Díjat, amit a szervezet azoknak az oktatási dolgozóknak ítél oda, akik a legbátrabban állnak ki jogaikért.

Kattintson fönti képünkre, nézze meg Szabó Luca galériáját!

Vezsenyi több fórumon is elmondta, hogy élete legnehezebb három hónapján van túl, megviselte a sajtónyilvánosság, és tulajdonképpen a vasalódeszkától is azért válik meg, mert erre a nehéz időszakra emlékezteti. A történethez az is hozzátartozik, hogy Balázs József, a hódmezővásárhelyi tankerület vezetője június 15- hatállyal lemondott. Kásler emberminiszter azonban később a szárazföldi tengerész esetéhez hasonlította Vezsenyi Lászlót.

Az internetes árverésen nagy volt az érdeklődés az elhíresült vasalódeszka iránt, végül 205 ezer forinttal az ismert szegedi vállalkozó, Gellért Ákos nyerte meg a licitet. Tőle alig lemaradva Makai István aszódi vállalkozó végzett, aki 200 ezer forintot ajánlott becses tárgyért. Ő is eljött az adomány átadójára annál is inkább, mert az ő licitje is bekerült a támogatási összegbe, így Farkas Gabriella, az alapítvány vezetője 405 ezer forintot vehetett át.

Gellért Ákos elmondta, hogy rendkívül szellemesnek tartotta a videót, és szerinte nem értették a viccet azok, akik támadták ezért a gimnáziumi tanárt. Vezsenyi egyébként – annak ellenére, hogy ma már elzárkózik a sajtónyilvánosságtól – megőrizte a humorát, hiszen a vesztes licitálónak odaajándékozta azt a fehér sportzoknit, amiben a videón látható, és Makai István kapott egy iskolai pólót is, amelyen a József Attila Gimnázium emblémája látható.

Azonban a „nemzet vasalódeszkáját” Gellért Ákos vihette haza, aki kérdésünkre elmondta, hogy a becses ereklyét fel fogja ajánlani Szeged önkormányzatának, mert szerinte a legjobb helyen az új városi uszodában lenne a deszka. Vezsenyi László ezt megfejelte azzal, hogy ha tényleg az új uszodában egy vitrinbe kerül a vasalódeszka, akkor odaadja az úszószemüvegét és az úszósapkáját is, amelyeket szintén az ominózus videón viselt, hogy teljes legyen a kollekció.

Egyelőre azonban a Tappancs Alapítványnál lévő négylábúak örülhetnek leginkább, mert az adományból jobb körülményeket biztosíthatnak nekik a gondozóik. Az átadóünnepség egy kis játékkal zárult, hiszen a két adományozó és Vezsenyi László is nagy kutyabarátok. Végül egyetlen kérdésünkre mégis válaszolt a makói testnevelőtanár. Megkérdeztük ugyanis tőle, hogy mi volt a jele az óvodában, mire elmosolyodott, és azt mondta: nem emlékszik, de az biztos, hogy nem vasaló vagy vasalódeszka volt a jele.

Videónk is van az átadóról! Nézze meg a Szeged Televízió összefoglalóját!

Szincsok György

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Gellért Ákos járvány koronavírus Makó Naturtex pandémia Tappancs Állatvédő Alapítvány Vezsenyi László világjárvány

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés