Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Nem csökkentek az albérletárak Szegeden, ha jönnek az egyetemisták, szeptembertől még drágulhatnak is
Szegeden 2020. július 2. 16:45

Nem csökkentek az albérletárak Szegeden, ha jönnek az egyetemisták, szeptembertől még drágulhatnak is

Miközben a fővárosban 10–15 százalékkal vitte lejjebb a járvány az albérletárakat, Szegeden nem csökkent a kiadó lakásokért fizetendő összeg: a legolcsóbbat 50 ezerért, a legdrágábbat 410 ezerért találtuk. Ha kihirdetik a felvételi eredményeket, akár el is durvulhatnak az árak.

Hirdetés

Közeledik a felsőoktatási ponthatárok kihirdetése, többek között ezért is kerültek ismét középpontba az albérletárak országszerte. Miközben a járvány eredményeként visszaeső turizmus a fővárosban már érezteti hatását a bérleti díjak visszaesésében, addig mindez a vidéki albérletpiacra egyelőre nem gyakorolt észrevehető hatást.

Az ingatlan.com elemzése szerint június végén a kiadó budapesti lakások átlagos bérleti díja februárhoz képest 10 százalékkal, 150 ezer forintra mérséklődött, és ezen a szinten stabilizálódott. A belvárosban és Terézvárosban még ennél is jelentősebb, 15-20 százalékos csökkenést mértek, itt 35-40 ezer forinttal kell kevesebbet kell fizetni havonta a járvány előtti szinthez képest.

A vidéki egyetemvárosok közül Győrben 8 százalékkal mérséklődtek, Pécsen, Szegeden és Miskolcon stagnáltak a bérleti díjak, Debrecenben viszont az elmúlt hónapokban még nőttek is.

Míg Debrecenben 5 százalékkal 105 ezer forintra emelkedett az átlagos bérleti díj, Győrben 8 százalékkal 110 ezer forintra csökkent. Miskolcon a 85 ezer forintos átlag lényegében stagnálásnak felel meg. Pécsen és Szegeden sem módosultak az átlagos bérleti díjak, előbbi városban ez 90 ezer, utóbbiban pedig 100 ezer forintos kiadást jelent átlagosan a bérlők számára.

Szétnéztünk Szegeden: mennyiért is tudnánk lakni havonta?

Szegeden most az ingatlan.com elemzői szerint átlagosan százezer forintért lehet lakást bérelni havonta, ez azt jelenti, hogy az elmúlt egy évben a szegedi albérletek árai nem változtak érdemben.

Mi is szétnéztünk Szegeden, pontosabban az ingatlan.com szegedi albérletkínálatában. Az ingatlanokkal foglalkozó weboldalon jelenleg a szokottnál valamivel szerényebb a kínálat: míg tavaly októberben több mint 820, addig jelenleg csak 512 szegedi albérlet közül választhatnak azok, akik fedelet keresnek a fejük fölé.

Az általunk talált legolcsóbb és legdrágább szegedi albérlet között több mint nyolcszoros az árkülönbség – persze a lakás nagysága és minősége között ég és föld lehet a különbség.

Az ingatlan.com több mint félezer hirdetése között jelenleg egy 130 négyzetméteres, 4 szobás Arany János utcai bérleményt kínálnak a legdrágábban, havonta 410 ezer forintot kell kicsengetnie a leendő bérlőnek a rezsiköltségek mellett. Túl sokat nem árul el a bérbeadó az ingatlanról, mindössze annyit ír, hogy havi 30 ezer a rezsi, a magas ár mellett viszont nem köt ki minimális bérleti időt. A tulajdonos fotókat sem töltött fel a weboldalra.

A legolcsóbban, havi 50 ezerért az oldhatja meg a lakhatási problémáját, aki egy 35 négyzetméteres, egyszobás Mérey utcai albérlet mellett dönt. Ennyiért még egy 2 négyzetméteres erkély is benne foglaltatik a bérleti díjban. Az összkomfortos, azonnal beköltözhető bérlemény bútorozott és havi 16 ezer forint a rezsije.

A gépesített lakást nem dohányzó, igényes főiskolás, vagy egyetemista fiú részére, hosszabb távra szeretnék kiadni és mindössze egy hónap kauciót kérnek a beköltözés előtt.

Aki megelégszik egyetlen szobával a közös albérletben, az 20 és 46 ezer forint közötti összegre számíthat, plusz a rezsi ráeső részét kell fizetnie, az olcsóbb árért cserébe viszont másokat is kerülgetnie kell a közös albérletben.

Panel albérletek: olcsóbbak vagy mégsem?

Azt gondolnánk, hogy olcsóbban megússza az, aki megelégszik egy panel albérlettel, de nem mindig van így.

  • Egy 49 négyzetméteres, két szobás rókusi panelért 80 ezer forintot kérnek havonta, természetesen a rezsi itt is ehhez jön még hozzá. A lakáshoz egy közös tároló is tartozik, parkolni viszont csak közterületen lehet. A tulajdonos szerint a rezsi szerény: nagyjából 25 ezer forintba bele is fér, így alig százezer forint felett meg is úszhatja havonta a bérlő.
  • Nagyobb, 69 négyzetméteres, 2+2 félszobás panelt találtunk már 90 ezer forintért havonta a Csongrádi sugárúton. A bútorozatlanul, kizárólag hosszútávra kiadó, földszinti lakáshoz még egy 6 négyzetméteres erkély is tartozik.
  • Szegeden a legdrágább panellakást a Petőfi Sándor sugárúton kínálják. A 65 négyzetméteres, kétszobás lakásért 170 ezer forintot kér havonta a gazdája, na meg a rezsit is a beköltözőnek kel majd fizetni, ami nagyjából 30 ezer forint havonta. Az angol nyelvű hirdetésben ennél többet nem is árul el a tulajdonos.

Ez jöhet szeptembertől: egyelőre teljes a bizonytalanság

Szakértők szerint egyelőre korai lenne pontos előrejelzést adni arra, hogy Budapesten és a vidéki egyetemvárosokban miként alakulnak a díjak a következő időszakban.

A koronavírus-járvány hatásai miatt ugyanis bizonytalan a gazdasági helyzet, a munkanélküliség és a fizetések alakulása, az esetleges második hullám mind-mind befolyásolhatja a piaci helyzetet.

Jellemző szegedi albérletárak (forint/hó + rezsi)

Rákóczi utca 70 négyzetméter/3+fél szoba: 135 000
Móra utca 45 négyzetméter/2 szoba: 85 000
Juhász Gyula utca 110 négyzetméter/3+fél szoba: 140 000
Arany János utca 130 négyzetméter/4 szoba: 410 000
Szentháromság utca 46 négyzetméter/1+fél szoba: 80 000
Mérey utca 35 négyzetméter/1 szoba: 50 000
Gutenberg utca 50 négyzetméter/1+fél szoba: 120 000
Kölcsey utca 48 négyzetméter/1 szoba: 95 000

(forrás: ingatlan.com)

A kiadó lakások iránti keresletre több tényező is hathat ellentétes előjellel: ha a különböző egyetemeken szeptembertől digitális oktatással indul a tanév, az csökkentheti az albérletek iránti keresletet. Ugyanakkor számos felsőoktatási intézmény kevesebb kollégiumi férőhelyet biztosít a diákoknak a járvány elleni védekezés miatt. A kollégiumi férőhelyek csökkenése viszont növelheti az igényt a kiadó lakásokra.

A bérbeadók leginkább azokra a diákokra számíthatnak ősztől, akik dolgoznak a tanulás mellett, függetlenül attól, hogy digitálisan indul-e az oktatás a számukra vagy sem.

Egyelőre arra lehet számítani, hogy elsősorban Budapesten a korábbi évekhez képest olcsóbban juthatnak ugyanakkora lakáshoz a felsőoktatásba tartó fiatalok, viszont a helyzet vidéken – többek között Szegeden is – akár ellentétesen is alakulhat.

Olyan ez, mint az Ausztria lottó: bármi lehetséges!

Rafai Gábor

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: albérlet ingatlan ingatlanpiac
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés