Hirdetés
Művház 2020. július 2. 07:07

Különleges tárlaton mutatja majd be névadóját a Móra Ferenc Múzeum

Új, eddig kevésbé ismert oldaláról ismerhetjük meg Móra Ferencet a szegedi múzeum készülő kiállításából. A felújítás után megnyíló állandó tárlat központi témája a zöld, a természetvédő Móra.

Hirdetés

A Móra rengeteg című tárlat kurátora a legendás író dédunokája, Vészits Andrea. A kiállítás társalkotója Zöldy Z Gergely Junior Prima-díjas látványtervező, akinek köszönhetően az irodalom a képzőművészet nyelvén is megszólal, és egy varázslatos világ várja majd a látogatókat.

A látogatók egy természetközeli kiállítótérben barangolhatják majd be az író és múzeumigazgató életét és ikonikus műveit.

Móra Ferenc már száz évvel ezelőtt felismerte a természetvédelem fontosságát, és életművének ez az üzenete és aspektusa ma még fontosabb aktualitása miatt.

A Móra Ferenc Múzeum hamarosan megnyíló új kiállítása segít tudatosítani, hogy mindannyian a természet részei vagyunk, és mekkora veszéllyel járhat, ha elszakadunk tőle. Ennek megfelelően a természethez való meghitt viszonyán keresztül mutatja be a tárlat Móra Ferenc életútját és munkásságát.

Az író életét évgyűrűkön keresztül ismerhetik majd meg a látogatók (fotó: Móra Ferenc Múzeum)

A kiállítás a Móra rengeteg címet kapta, mivel Móra szenvedélyesen szerette a fákat és a természetet – ez az ő örök erdeje.

A hamarosan elkészülő új állandó tárlat alkotói fontosnak tartják, hogy a lehető legszélesebb közönséget szólítsák meg.

A játékos elemek segítségével a gyerekeket szeretnék bevonni Móra izgalmas világába, de az írót jól ismerő látogatóknak is sok újdonsággal szolgál majd a kiállítás.

A tárlat sok digitális, interaktív játékkal is várja majd az érdeklődőket: például kedvenc virágaival díszíthetjük fel Móra Ferencet, illetve megtudhatjuk, hogy milyen állat vagy növény szeretett volna lenni.

Az író életét évgyűrűkön keresztül ismerhetjük meg, egy fa törzsében tekeredő csigalépcsőn át pedig a lombházba jutunk. Itt öt legendás regénye elevenedik meg egyedi és varázslatos minivilágokat rejtő könyvmakettek formájában.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: kiállítás Móra Ferenc Móra Ferenc Múzeum