Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Színes
  • Ha kíváncsi rá, hogy mit csinált a Nap az elmúlt tíz évben, ennél a zavarba ejtően szép videónál jobbat nem is találhatna
Színes 2020. július 1. 19:58

Ha kíváncsi rá, hogy mit csinált a Nap az elmúlt tíz évben, ennél a zavarba ejtően szép videónál jobbat nem is találhatna

Ha ön csillagász, biztosan értékelni fogja a NASA egyórás, a csillagunk egy évtizedét napi bontásban bemutató videóját. Ha nem az, relaxálni akkor is egészen jól lehet rá!

Hirdetés

Egy több mint egyórás timelapse-videót tett közzé az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA a Nap elmúlt egy évtizedéről. A hivatal napfigyelő műholdja, a Solar Dynamics Observatory (SDO) már több mint tíz éve figyeli folyamatosan a Naprendszer központi csillagját, és eddig 425 millió nagy felbontású képet készített a Napról, csaknem 20 millió gigabyte-nyi adatot összegyűjtve az elmúlt egy évtizedben. Ezek az információk számtalan felfedezéshez segítették hozzá a kutatókat a Nap működésére, valamint annak Naprendszerre gyakorolt hatásaira vonatkozóan.

Műszerei révén az SDO 0,75 másodpercenként készít egy képet a Napról. Csak a légköri képalkotó műszeregyüttese (AIA) 12 másodpercenként készít felvételeket 10 különböző hullámhosszon. A most közzé tett, tíz évet tömörítő 61 perces videóhoz csak egy bizonyos hullámhosszon készült felvételeket használtak fel.

A videóban látszanak a 11 évig tartó napciklus során megfigyelhető naptevékenységi jelenségek, valamint olyan jelentős események, mint a bolygóáthaladások és a kitörések.

A videó zenéjét Lars Leonhard német zenész szerezte, és a a Solar Observer címet kapta.

Bár az SDO egy pillanatra sem tévesztette szem elől a Napot, mégis vannak pillanatok, amiket elszalasztott, például amikor a Föld vagy a Hold rövid időre kitakarták a műholdat. Az SDO misszió várhatóan 2030-ig folytatja a Nap megfigyelését.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: csillagok nap NASA