Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Színes
  • Hivatások, amiket észre sem veszünk: köszöntse az egészségügyben dolgozókat és a köztisztviselőket is!
Színes 2020. július 1. 16:28

Hivatások, amiket észre sem veszünk: köszöntse az egészségügyben dolgozókat és a köztisztviselőket is!

Szakmák találkozója a naptárban: július 1-jén ünneplik magukat mindazok, akik az egészségügyben és a köztisztviselői szférában dolgoznak. Joggal.

Hirdetés

Éljen az egészségügy!

A magyar egészségügy napja – másnevén Semmelweis-nap vagy Semmelweis Ignác-nap – egy 1992 óta, minden év július 1-jén megtartott ünnepnap Magyarországon. Kétszázkét éve, 1818-ban ezen a napon született Semmelweis Ignác a Tabánban. Igazából ma már föl sem tudjuk fogni, mekkora áttörés volt az egészségügyben, hogy az orvosok, akik korában halottakat vizsgáltak, megmosták, fertőtlenítették a kezüket, mielőtt szülni segítették a vajúdó nőket. Ma a koronavírus-járvány egy kicsit újra felfedeztette velünk a kézmosás szükségességét, ám a kettőt mégsem lehetett összehasonlítani. Semmelweis Ignácot joggal nevezte el az utókor az anyák megmentőjének. Az ő születése napját „nevezte ki” 1992 márciusában az országgyűlés Semmelweis-napnak a magyar egészségügy napjának. Munkaszüneti nap kilenc éve lett: 2010 novemberében Réthelyi Miklós, Magyarország nemzetierőforrás-minisztere törvénymódosító javaslatot nyújtott be az Országgyűléshez, amelyben a Semmelweis-nap munkaszüneti nappá nyilvánítását kérte.

Réthelyi így indokolt: „az egészségügyi dolgozók által végzett munka elismerését, presztízsének emelését szolgálja”. Elfogadta az országgyűlés, 2011. január 1-jén a kiegészítés hatályba lépett a módosított törvény, így július 1-je 2011-től munkaszüneti napnak számít az egészségügyi dolgozók és az egészségügyben dolgozóknak.

Abban talán egyetértünk minden egészségügy dolgozó azonnal lemondana erről az ünnepnapról, ha végre megfelelő fizetésért, megfelelő körülmények között, orvoshoz és beteghez ápolthoz méltó feltételek között dolgozhatnának.

Ők is ünnepelnek, de már nincsenek ma szabadságon: vivát, köztisztviselők!

Ma ünnepelnek a köztisztviselők és kormánytisztviselők is, ők 1997 óta. 1992-ben ezen a napon lépett életbe a köztisztviselők jogállásáról szóló 1992. évi XXIII. törvény, ennek emlékére négy évvel később, 1996-ban a Magyar Köztisztviselők és Közalkalmazottak Szakszervezete kezdeményezte, hogy Magyarország területén július 1-jén ünnepnapot tartsanak. Az ünnepet 1997-ben tartották meg első alkalommal, ekkor még a köztisztviselők napjaként. 2001-ben munkaszüneti nappá nyilvánították. Kilenc éve, 2011. június 20-án az Országgyűlés úgy határozott, hogy július 1-je a kormánytisztviselők napja is legyen, így ekkortól kezdve az ünnep neve a köztisztviselők és kormánytisztviselők napja lett. 2016-ig munkaszüneti nap volt a kormánytisztviselőknek, az ügykezelőknek és a közhivatalokban dolgozó fizikai alkalmazottaknak is. Három éve törvényt módosított az Orbán-kormány, azóta nem munkaszüneti nap.

gszl

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: egészségügy köztisztviselő Köztisztviselők Napja Semmelweis Ignác magyar egészségügy napja