Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • A Dóm tér és Kecskemét után Kolozsvár Fő terén is több száz zenész nyomja majd a rockzenét
Szegeden 2020. július 1. 14:21

A Dóm tér és Kecskemét után Kolozsvár Fő terén is több száz zenész nyomja majd a rockzenét

Képriport
Kilép a nemzetközi színtérre a Szegedről induló, és mai napig helyi zenészek, menedzserek által működtetett CityRock Produkció. Két nagy sikerű könnyűzenei flashmob után szeptemberben Kolozsváron igyekeznek egyedülálló élményt nyújtani a produkciót hallgatóknak és nézőknek, illetve a közös muzsikálásban résztvevő zenészeknek.

Hirdetés

A CityRocks Hungary-t egy zenészekből álló baráti társaság alapította 2017-ben Szegeden. A kezdeményezés célja az, hogy az élő zenét, azon belül is a rockzenét minél több emberhez juttassák el, valamint, hogy a profi és gyakorlott zenészek mellett olyan amatőr zenészeknek is koncertélményt tudjanak adni, akik eddig csak otthon magukban tudtak zenélni.

Első nagy produkciójuk Szegeden, a Dóm téren volt 2018-ban, melyre egyéves előkészület után 400 magyar és külföldi zenész jött el.

A következő közös zenélésre már 500-an regisztrálták magukat, így Kecskemét városa is ízelítőt kaphatott abból, milyen az, amikor gitárok, dobok és más hangszerek százai szólaltatnak meg magyar és nemzetközi slágereket. A CityRocks 2019 júniusában már egy több napos zenésztábort is szervezett Szegeden. A táborlakók számára – több más program mellett - egy különleges mozgó koncertet (RockTruck) is lebonyolítottak, ahol egy kamionon 50 zenésszel a fedélzeten Szeged utcáit járták be, miközben magyar és nemzetközi rock klasszikusokat játszottak.

Gajda Ferenc, főszervező az erdélyi koncertet beharangozó sajtótájékoztatón elmondta, hogy ma már szinte versengenek értük a magyar városok, de sajnos a koronavírus-járvány miatt törölni kellett a dunaújvárosi rendezvényt, pedig több mint 600 zenész jelezte már a részvételi szándékát.

Révész Zsolt, kommunikációs vezető ugyanakkor bízik benne, hogy a járvány miatt 2021-re halasztott dunaújvárosi flashmob előtt

szeptember 5-én semmi akadálya se lesz annak, hogy Kolozsvár csodás Fő terén megszólaljon legalább 200 zenész hangszere.

Az erdélyi és anyaországi muzsikusok mellett több bolgár és ukrán rockzenész is jelezte részvételi szándékát.

Nagy Zoltán, az erdélyi Iskola Alapítvány elnöke a kolozsvári rendezvény anyagi hátterét bemutató szervezetről annyit mondott, hogy eddig inkább oktatási és művészeti projektek lebonyolításában vettek részt, de szerettek volna valami egészen különlegessel is előrukkolni, ezért fogtak össze a szegedi szervezőkkel. Kinizsi Zoltán, az Iskola Alapítvány kulturális referense maga is dobol, így őt nem kellett nagyon győzködni, hogy támogassa a rendezvényt. Azt mondja, hogy a járványhelyzet valamivel rosszabb jelenleg Romániában, mint Magyarországon, de bízik benne, hogy a még érvényben lévő korlátozások megszűnnek szeptemberig.

Révész Zsolt ehhez hozzátette, hogy amennyiben nem engedélyezik a hatóságok közönség részvételét a helyszínen, akkor is megtartják a programot, de akkor élőben közvetítik a közös muzsikálást különböző közösségi csatornákon. Ha az időjárás szólna közbe, akkor másnapra, szeptember 6-ára tűzték ki az esőnapot. A szervezők bíznak benne, hogy az őszi produkció ismét bebizonyítja a rockzene közösségformáló erejét, hiszen korra, nemre, vallásra, politikai meggyőződésre, társadalmi pozícióra való tekintet nélkül tud egy zenekarként, csapatban zseniálisan együttműködni több száz muzsikus.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: CityRocks Kolozsvár