Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2020. július 1. 12:58

A Nagy Testvér már mindent lát. Bevásárolt számlatömbből? Kár volt! Mától mindenkit online figyel a NAV

Mától új korszak kezdődött az adóhivatali adatszolgáltatásban. Mostantól gyakorlatilag nincs többé számlatömb, az online rendszerben a NAV minden egyes tranzakcióra azonnal rálát – hamarabb, mint a kifizető. Mutatjuk, mire érdemes odafigyelni, ha valaki nem szeretne büntetést kapni.

Hirdetés

Az online számlázás rendszerében tegnapig a vállalkozásoknak csak azon számlák adatait kellett elektronikus úton beküldeni az adóhivatalhoz, amelyeket cégek részére állítottak ki, és amelyek áfatartalma elérte a százezer forintot.

Mától ez az összeghatár megszűnik, így az adóhatóság elvben a vállalkozások egymás közötti ügyleteiről kiállított minden számla adatát látja.

A jogszabályváltozás mindenkire vonatkozik, ezúttal nem kivétel az sem, ha valaki katás vállalkozó, vagy alanyi adómentes, esetleg csak kis végösszegű számlákat állít ki.

Ezekre nagyon figyeljen oda, ha nem szeretne büntetést fizetni:

  • Az adóalanynak ahhoz, hogy az adatszolgáltatási kötelezettségének eleget tudjon tenni, regisztrálnia kell magát az Online Számla rendszerben. Ha eddig nem tette meg, minél gyorsabban érdemes pótolni.
  • A NAV szeptember 30-ig nem bírságolja a mulasztást, ha a július 1-jétől újonnan kötelezettek, még mielőtt az első számlájukat ki kellene állítaniuk, regisztrálnak a NAV Online Számla rendszerében. Most tehát a regisztráció a lényeg.
  • Számlázó program használata esetében mindenképpen szükséges egy úgynevezett „technikai felhasználó” létrehozása is. A technikai felhasználó adatait a számlázó programban kell rögzíteni.
  • Amennyiben az adatszolgáltatásra kötelezett adózó online számlázó rendszert használ, a bejelentési kötelezettség azonnal, a számlakiállítás pillanatában, emberi beavatkozás nélkül teljesül. Érdemes tehát ezt a megoldást választani és örökre elfelejteni a számlatömböt.
  • Ha valaki mégis ragaszkodik a kézi számlatömbhöz, az ott kiállított számlák esetében a NAV online felületén kell a számlák részletes adatait rögzíteni, a következő megkötésekkel: legalább 500 ezer forint áfatartalmú számlát 1 napon belül, ha valaki annál kisebb áfatartalmú számlát állít ki, 4 napon belül kell azt beküldenie. Minden adatot pontosan meg kell adni, ellenkező esetben az adatszolgáltatás sikertelen.
  • NAV összekötéssel rendelkező számlázó programból kiállított számla esetén a számlázás pillanatában a rendszer automatikusan küldi be az adatokat a NAV-nak, a sikerességről pedig visszajelzés is érkezik.
  • Aki ezt elmulasztja, büntethető, de az indulásnál lesz három hónapos moratórium, ami a regisztrációra nem vonatkozik.
  • A NAV Online Számlázó programja regisztrációhoz kötött, de ügyfélkapus hozzáférés után azonnal elérhető és automatikusan teljesíti az adatszolgáltatást, így a számla kiállítása után egyéb adminisztrációs teendő nincs. Idehaza három, a NAV által elfogadott online számlázási cég szerepel: a Számlázz.hu, a Billzone.eu és a Billingo.hu.

Már elérhető a Nemzeti Adó- és Vámhivatal saját fejlesztésű mobilapplikációja is, amivel a számlák mobiltelefonon is kiállíthatók. Az alkalmazás ráadásul automatikusan teljesíti a kötelező adatszolgáltatást.
Az iOS és Android operációs rendszerekkel is kompatibilis alkalmazás ingyenesen elérhető az Apple App Store és a GooglePlay áruházakból egyaránt.
A mobilapplikáció elsősorban azoknak az adóalanyoknak jelent segítséget, akik jelenleg számlatömbből állítanak ki számlát, vagy értékesítéseik, szolgáltatásaik nem helyhez kötöttek, számlaadási és számlaadat-szolgáltatási kötelezettségüket így ezek az adóalanyok is könnyen teljesíthetik.

rag

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Nemzeti Adó- és Vámhivatal online számla vállalkozás
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés