Szegeden 2020. június 30. 11:38

Újra megnyitja kapuit a Szegedi Csillagvizsgáló

Július 3-tól a komolyabb korlátozó intézkedések megszűnése után újra fogadja a látogatókat az újszegedi csillagvizsgáló. Továbbra is főként péntek esténként 19-22 óra között kémlelhetjük az eget a távcsövek segítségével.

Egyéni látogatók és családok számára továbbiakban sem szükséges az előzetes bejelentkezés. A 15 főnél nagyobb létszámú csoportokat is újra fogadják, ebben az esetben 2 héttel előre bejelentkezve a péntek estéktől eltérő időpontokban is lehetőség van meglátogatni az intézményt. Azért, hogy a biztonságos együttlét feltételeit biztosítani tudják, a következő intézkedéseket tették a Csillagvizsgáló munkatársai:

  • a beltéri előadások során javasolják az arcmaszk vagy az arcot eltakaró kendő, sál viselését
  • mind a beltéri, mind a kupolatérben vagy az észlelőteraszon zajló programjaik esetében igyekeznek mindvégig biztosítani a zsúfoltság elkerülését
  • a látogatók számára biztosítanak kézfertőtlenítésre alkalmas szereket, emellett a távcsöves észlelés során külön kérésre áttörlik az okulárokat is
  • ha valaki fertőző betegnek érzi magát, kérik, hogy erre az időre mellőzze a Csillagvizsgáló látogatását.

A július 3-án, pénteken 19.15-kor kezdődő előadás máris egy érdekes témát boncolgat: a földönkívüli élet lehetőségéről és annak kutatásáról lesz szó. Napnyugta után, derült idő esetén távcsöves bemutató keretében ismerkedhetnek az égbolttal az érdeklődők, míg borult idő esetén műszereik bemutatása mellett az előadótermi vetítés keretében mutatják meg az égbolt látnivalóit.

 

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: csillagászat csillagvizsgáló