Hirdetés
Túl a városon 2020. június 29. 23:22

25 éve volt ilyen kevés a brit mozik bevétele, mint idén lesz a koronavírus miatt

A járvány miatt elrendelt korlátozások betettek a brit moziknak, óriási összeggel esik vissza az idei bevételük.
Hirdetés

Negyedszázada volt ilyen kevés a brit mozik bevétele, mint várhatóan ebben az évben lesz a koronavírus-járvány feltartóztatására elrendelt korlátozások miatt – írta hétfőn a The Guardian.

A mozik tervezett újranyitása ellenére az ágazatban az előrejelzés szerint csaknem 900 millió fonttal, vagyis mintegy 350 milliárd forinttal esik vissza a jegyeladásból és hirdetésekből álló összbevétel.

Annak ellenére is ezzel lehet számolni, hogy brit kormány engedélyezte, hogy az angol mozik július 4-től ismét kinyissanak a szükséges biztonsági intézkedések mellett. Ezek között szerepel például a nézők egymástól távolabbi ültetése.

A mozitulajdonosok nagyon bíznak a hollywoodi produkciók bemutatásában, remélik, hogy Christopher Nolan Tenet című akcióthrillere vagy a Mulan című élőszereplős Disney-film iránti érdeklődés behoz valamit a veszteségeikből. Azonban némiképp csökkentette reményeiket, hogy mindkét film forgalmazását augusztusra halasztották.

Addig is, amíg az új sikervárományos filmek megérkeznek, a mozisok olyan klasszikusokkal igyekeznek visszacsábítani a nézőket, mint a Casablanca, A Birodalom visszavág, a Harry Potter-, az Alkonyat- vagy a Halálos iramban-filmek, de ismét vetítik az 1917 és a Volt egyszer egy Hollywood című, karantén előtti sikerfilmeket.

A brit mozis bevételek idén előre láthatóan 58 százalékkal esnek vissza: a 2019-es 1,25 milliárd fontról, vagyis mintegy 485 milliárd forintról 525 millió fontra, kb. 204 milliárd forintra.

A The Guardian szerint 1996 óta nem volt ilyen alacsony a mozik bevétele. Akkor a tízes toplistán a Mission: Impossible, a Twister és a Trainspotting szerepelt, és a teljes éves jegybevétel 450 millió fontra, 175 milliárd forintra rúgott.

A mozik jelentős hirdetési bevételtől is elestek a járvány miatti kényszerű bezárás miatt: a szakértők szerint a tavalyi 249 millió fontos, 97 milliárd forintos bevétel alig felét, 114 millió fontot, 44 milliárd forintot érhetnek el.

A mozik Magyarországon is megsínylették a koronavírus-járványt, ám mivel nálunk jóval kevésbé szigorú és kevesebb ideig tartó korlátozásokra volt csek szükség, ennél valamivel kisebb mértékben. Szegeden a Belvárosi Mozi a múlt hét elején már kinyitott, és a Szeged Plázában lévő Cinema City is tervezi a nyitást, július 2-án az egész országban kinyitnak a hálózat vetítőtermei.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: film járvány koronavírus London mozi Nagy-Britannia világjárvány