Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2020. június 29. 16:57

Katasztrófavédelem: A nagy melegben csökken a kémények huzata, így nő a szén-monoxid-mérgezés veszélye

Figyelmeztetett az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság hétfőn.

Hirdetés

A katasztrofavedelem.hu oldalon azt írták, mivel több háztartásban is egész évben gázüzemű, fali vízmelegítővel, kazánnal állítják elő a melegvizet, a szén-monoxid-mérgezés veszélye egész évben fenyeget. A nyáron pláne, mert a melegben csökkenhet a kémény huzata, így fokozott a veszélye annak, hogy visszaáramlik a szén-monoxid a lakótérbe.

A nyílt égésterű készülékek esetében az égéstermék hőmérséklete és a lakáson kívüli, környezeti hőmérséklet különbségéből adódó nyomáskülönbség befolyásolhatja a kémény huzatát: minél magasabb a külső hőmérséklet, annál kisebb a nyomáskülönbség, ami gyengíti a kémény huzathatását.

Visszaáramláshoz vezethet az is, ha egy gázkészüléket nem tartanak karban, de például a szagelszívó-ventilátorok, páraelszívók és klímaberendezések is megváltoztathatják a lakásban uralkodó nyomásviszonyokat. Ezeket a készülékeket nem szabad a tüzelőberendezéssel egyidejűleg használni, és fontos, hogy ezeket az eszközöket szakember telepítse.

Az OKF azt is írja, hogy

a tűzoltók tapasztalatai szerint minden negyedik szén-monoxid-mérgezéses eset a fürdőszobában történik. Az ott üzemelő fűtőkészülékek, kombi gázkészülékek, illetve az átfolyós rendszerű vízmelegítők a mérgező gáz elsődleges forrásai.

Vasárnap öt ember került kórházba szén-monoxid-mérgezés gyanúja miatt Budapesten, a mentőket öt különböző címre riasztották rosszullétek miatt.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: katasztrófavédelem Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szén-dioxid
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés