Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Szegeden épül a második legtöbb új otthon a nagyvárosokban: átlagosan 580 ezer forint egy négyzetmétere
Szegeden 2020. június 29. 14:12

Szegeden épül a második legtöbb új otthon a nagyvárosokban: átlagosan 580 ezer forint egy négyzetmétere

Győrben 2 ezer, Szegeden 1200 lakás épül jelenleg. Ezzel országosan is második helyen állunk, a nagyobb kínálat okozta árverseny miatt viszont az új lakások árában húsz megyei jogú város közül a nyolcadik hely Szegedé. Mutatjuk, hol mennyiért vehetne egy négyzetmétert.

Hirdetés

Az Otthon Centrum a nagyobb vidéki városokban nézett szét, hol, mennyibe kerül egy újonnan épült lakás négyzetmétere: számításai segítségével mi is összehasonlítottuk az árakat.

Budapesten után jelenleg a legnagyobb választékkal Győrben találkozhatunk, ahol a 34 projektben épülő közel 2 ezer lakásból még több mint 750 megvásárolható. A nyugat-magyarországi megyeszékhelyet Szeged követi, itt 41 projektben 1200 lakás épül, amelyből szintén közel 750 még elérhető a vevőknek. A harmadik helyre került Debrecen, ott is több mint ezer lakás épül, aminek közel fele még megvásárolható.

Viszonylag nagy még a kínálat Kecskeméten, Miskolcon, Pécsen, Székesfehérváron és Szombathelyen is, ezekben a városokban is több mint 500 lakás épül jelenleg.

A kérdés persze az, hogy hol, mennyiért lehet ezeket a lakásokat megvásárolni. Míg Budapesten idén elérte a 900 ezer forintot az új lakások átlagos négyzetméterára, addig vidéken 600 ezer forint körül mozog ugyanez.

Az új lakások négyzetméteréért három vidéki nagyvárosban kell a legtöbbet fizetni. A képzeletbeli dobogó legfelső fokán Debrecen áll, ahol 780 ezer fontot kell átlagosan kifizetni egyetlen négyzetméterért. Ezüstérmes 740 ezer forinttal Székesfehérvár, Veszprém pedig éppen csak felfért a dobogóra 720 ezer forintos átlagos négyzetméteráraival.

Ezekben a városokban nagyobb a különbség a használt és az új lakások ára között, mint Budapesten. Míg a fővárosban jellemzően 50 százalékkal drágább egy új lakás a használtnál, addig ezekben a nagyvárosokban ez akár a 80–90 százalékot is elérheti.

Szeged épül (fotók: Iványi Aurél)

Vannak ugyanakkor olcsóbb megyei jogú városok is. Sopronban, Kecskeméten, Pécsen vagy Érden 600 ezer forint körül van egy négyzetméternyi új lakás, míg Győrben és Szegeden 560–580 ezer forintért is szép számmal lehet találni új építésű otthonokat, ami a nagyobb kínálat okozta árversennyel is magyarázható.

Tovább haladva az olcsóbbak felé van egy 500 ezer forintos trió: Tatabánya, Eger és Zalaegerszeg, míg néhány kelet-magyarországi városban akár 400 ezer forintos négyzetméterár mellett is lehet új lakást vásárolni.

A felmérésből néhány megyeszékhely és megyei jogú város hiányzik, ott ugyanis annyira kevés új lakás épül, hogy nem lehetett érdemben átlagot számolni. Ami pedig az egyenlőtlenségeket illeti, a legolcsóbb és legdrágább megyei jogú városok között nagyjából kétszeres az árkülönbség, míg Budapest kerületeinél ez inkább háromszoros. A felmérés szerint a megyei jogú városokban összesen 325 projektben 9200 lakás épül jelenleg, amiből közel 4500 lakás még gazdára vár.

rag

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: lakás lakásár lakásépítés
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés