Hirdetés
Színes 2020. június 29. 10:32 Forrás: Szegedi Tükör

Olvasói levél: Harry Potter vagy Egri csillagok? Mindkettő!

Számtalan mesekönyv van a világon, mint például A kis herceg, a Mary Poppins, az Alice Csodaországban vagy akár a Pinokkió, amelyben sokkal több van, mint amit egy kiskorú gondolhat, érezhet a hallgatásuk, az olvasásuk közben. Ezért is kell ezeket felnőttként újraolvasni.

Hirdetés

Szerintem a Harry Potter könyvek is ezek közé tartoznak, merthogy nekem a gonosz és a jó harcán túl lényegesen többet mondtak. Évtizedek alatt úgy megtanultam a sorok közt olvasni, hogy a sorokat szinte már nem is kell (ezt viccnek szántam). Egy-két gondolatot, észrevételt, furcsaságot szeretnék megosztani a nyájas olvasóval, amelyek felmerültek bennem Harry Potter történeteit olvasva. Láttam a megfilmesített részeket is, de a könyv jobban tetszett.

Lehet, hogy figyelmetlenül olvastam, de a mai napig sem tudom, hogyan s miért alakult ki a muglik, a varázsolni nem tudók, és a varázslók párhuzamos társadalma. Viszont ez utóbbiak társadalmi berendezkedése sem fenékig tejfel. A varázslók nem egyforma képességűek, és az anyagi helyzetük is igencsak különböző. Úgy tűnik, nacionalista ellentétek nincsenek közöttük, de a fő gonosznak köszönhetően annál durvább a fajtamegkülönböztetés. Vannak az aranyvérűek, a fajtatiszta varázslók, és a sárvérűek, akiknek az egyik vagy mindkét szülője mugli. Hogy két muglinak hogyan lehet varázsló a gyermeke, ez a genetikai csoda nem derül ki a könyvből. Igaz, nagy ritkán fordítva is előfordulhat. Még jó, hogy Voldemort legyőzésével ez a fajtabéli ellentét megszűnik a varázslók társadalmában. Ebből is látszik, hogy mindez mese.

Tisztelt Olvasóink!

Szerkesztőségünk fenntartja a jogot arra, hogy az észrevételeket, olvasói leveleket rövidítve, szerkesztett formában adja közre.

A mi (mugli) Bibliánk tiltja a varázslást, minek okán a mi (mugli) keresztényeink nem ajánlják a HP könyvek olvasását a mi (mugli) fiataljainknak, pedig ezek a varázslók megünneplik a karácsonyt, és az Istent is felemlegetik néha. Viszont a húsvéti locsolkodás, a térdre borulva imádkozás nem jellemző rájuk. Hermione Granger kisasszony szívszorongató szociális érzékenysége példamutató. Kár, hogy a Házimanó Felszabadítási Front nevű mozgalmát a többiek kinevetik. Egyéb apróságok.

A sport. Na azt hogy szeretik! Óriási kviddics csaták, óriási kviddics stadion, Kviddics Világkupa! Na de Írország–Bulgária döntő? Tényleg mese. Nemzeti büszkeségem okán ki nem hagynám a magyar mennydörgő sárkányt, aki a legnagyobb a sárkányok között. Igaz, Romániában van a legtöbb sárkány, de a legnagyobb mégiscsak magyar! Mágiaügyi Minisztérium. Na ilyen van nálunk is, persze más néven. Lehet, hogy köztünk is vannak mágusok? Vagy mágnások?

És a legvégére hagytam a mi Harry Potterünket, Varga Mihály pénzügyminisztert. Ugye, hogy hasonlít rá? Nagy varázsló ő is, hogy mást ne mondjak...

Kisiskolás koromban minden évben legalább egyszer elolvastam az Egri csillagokat, talán emiatt sem kedvelem a mai napig a törököket. Nem szép, tudom. Felnőtt fejjel Harry Pottert olvasva meg arra jöttem rá, hogy mekkora mugli vagyok! Bezzeg ha lenne egy varázspálcám sárkányszívhúrmaggal... Jaj lenne a Sötét Nagyúrnak és az Életfalóknak!

Méhes János

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: irodalom olvasói levél Szegedi Tükör