Hirdetés
Ziccer 2020. június 28. 19:38

68 400 000 000 forintba került eddig Orbán focirémálma Felcsúton

2011 óta ömlik a pénz az Orbán Viktor falujában székelő focicsapathoz és akadémiához, eddig 68 milliárd 400 milliónál tartunk, az eredmény: néhány egészen közepes minőségű kinevelt játékos és egy harmadik hely az NB I-ben.
Hirdetés

Az 1800 lelket számoló Felcsút a magyar labdarúgás és a NER egyik állatorvosi lova. Orbán Viktor szülőfalujában labdarúgó akadémia és első osztályú klub is működik: előbbihez, a Felcsút Utánpótlás Nevelésért Alapítványhoz 53 milliárd forint, utóbbihoz, a Puskás Futball Club Kft.-hoz 15 milliárd 400 millió forint áramlott 2011 óta. Ez összesen több mint 68 milliárd forint, ebből kifizethető lenne a tanárok és a szociális dolgozók bruttó 500 ezer forintos egyszeri juttatása.

A felcsúti pénzek egy része adomány, a nagyobb hányada a társasági adóból származik, amiről már a kúria is kimondta, hogy közpénz, hiába tagadta az Orbán-rendszer legtöbb fenntartója. Az adományok sem csak a labdarúgás szépsége miatt érkeznek a klubhoz, ezt talán még a fideszesek sem tagadják. Elég lenne csak megnézni, hogy mekkora adomány jön össze mondjuk az 1831 fő lakosú Gyönk Tolna megyei másodosztályú csapatának.

Felcsúton viszont ott az akadémia, a magyar labdarúgás egyik legnagyobb utánpótlás-bázisa, ahonnan sorban röpülnek ki a válogatott szintű játékosok, belföldre és külföldre. Ja, nem.

A 444.hu cikke arra is rámutat, hogy az adófizetői tízmilliárdok elköltését legitimálni hivatott felcsúti nevelői munka hatalmas kudarca abban érhető tetten a leginkább, hogy míg 2007-ben Orbán Viktor akadémialapító 50 európai topbajnokságban játszó saját nevelésű játékost ígért 2015-re, addig ez a szám nulla lett. A legnagyobb tehetségnek számító Kleinheisler László sem felcsúti nevelés, Székesfehérvárról utálták ki, mert nem akart szerződést hosszabbítani, így került az akkor másodosztályú Puskás Akadémiához, majd a válogatottba, ahol első meccsén rögtön Eb-szereplést ígérő gólt lőtt Norvégiának a pótselejtezőn. Orbán egyébként 2013-ban is ígért: 2-3 európai élmezőnyben is boldogulni képes focistát, de valójában az egész magyar labdarúgásnak jó, ha van 2-3 ilyen játékosa, nemhogy a Puskás Akadémiának.

Így aztán hiába az adóforint-szivattyú és a pénzszórás, egyelőre nem sarjad a gyepen kívül semmi Felcsúton.

Sőt, megfigyelhető még valami, egy egészen érdekes jelenség is a Puskás Akadémia felnőtt csapatánál. Miután a kiesés réme fenyegette a klubot, az orbáni csapatot, ami Puskás Ferenc, a világ egyik legnagyobb labdarúgójának nevéből csinál groteszk viccet meccsről-meccsre, elkezdték külföldiekkel teletömni a csapatot. Majd szerződtettek magyar szinten több elfogadható játékost is, hogy azért mégse csak délszláv játékosokból álljon a kezdő.

De 2016-ban mégis kiestek. Viszont ahelyett, hogy az NB II-t kihasználva és felhasználva elkezdték volna felépíteni a fiataljaikat, erősítettek, visszajutottak az első osztályba, és

saját nevelésű fiatalból 2015 és 2019 között összesen kettőnek adtak lehetőséget az Európában igencsak gyengének számító magyar élvonalban.

2017 óta összesen 35 külföldi játszott a csapatban, velük és az idősebb, ugyancsak vásárolt hazaiakkal, szinte a kispadon is alig maradt hely a puskásos fiataloknak, bizalmat pedig végképp alig kaptak NB I-es meccsen.

A milliárdok pedig azóta is ömlenek a miniszterelnökhöz köthető csapathoz és az általa alapított akadémiához, ami egy átlagos magyar elsőosztályú klub lett, tele havi 3-4-5000 euróért játszó, nemzetközi szinten keveset érő focistával.

(Nyitókép: a Puskás Akadémia NB I-es játékosai örülnek a harmadik helynek, amivel indulhatnak az Európa Liga selejtezőjében; fotó: Puskás Akadémia)

Z

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Felcsút Orbán Viktor Puskás Akadémia tao