Hirdetés
Túl a városon 2020. június 28. 16:01

MSZP: nem segített hatékonyan a kormány a nyugdíjasoknak

Korózs Lajos a Magyar Nemzeti Bank elemzésére hivatkozva azt mondta: a járvány alatt a kormány költött a nyugdíjasokra, munkahelyvédelemre és munkahelyteremtésre.
Hirdetés

Az Országgyűlés népjóléti bizottságának szocialista elnöke kiemelte:

a kormányzati intézkedések hatása a költségvetésre a családok és nyugdíjasok esetében nulla százalék, a munkahelyvédelemnél 0,5 százalék, a munkahelyteremtési programokban pedig 0,7 százalék – a nemzeti össztermék (GDP) arányában.

A szocialista politikus a tizenharmadik havi nyugdíj fokozatos visszavezetését igazságtalannak nevezte, mert nem segít „az alul levőknek”, a kisnyugdíjasoknak és aránytalanul sokat juttat azoknak, akiknek milliós nyugdíja van.

Az MSZP azt javasolja, hogy jövő januárban minden nyugdíjas egy teljes havi nyugdíjat kapjon, melynek összege egységesen 140 ezer forint.

A svájci indexálás figyelembevételével 6,5 százalékos nyugdíjemelésnek kellett volna megvalósulnia idén, szemben a tényleges 2,8 százalékkal.

Azoknál a nyugdíjasoknál, akik százezer forintnál kevesebbet kapnak, Korózs Lajos szerint azonnali nyugdíjkorrekciós program kidolgozására van szükség, a 140 ezer forintos átlagnyugdíj alattiaknak pedig a járványidőszak kompenzálására egyszeri, húszezer forintos készpénzjuttatást indítványoztak.

Emellett az MSZP a jövő évi költségvetés-tervezethez benyújtott módosító javaslatában indítványozta a több mint tíz éve nem emelkedő közgyógyellátás mértékének megduplázását, valamint szintén kétszeresére növelték volna a méltányossági nyugdíjemelés és az egyszeri segély keretét.

Tavaly több mint hatvanezren kértek méltányossági nyugdíjemelést, közülük csak 34 ezren kaptak juttatást, ami átlagosan 3500 forintos emelést jelent. Segélyt pedig az igénylő 54 ezer helyett csak 33 ezren kaptak tavaly – tette hozzá. Korózs Lajos szerint a keretösszeg duplájára emelése nem jelentene pluszkiadást, mert körülbelül akkora összegben nem váltották be az Erzsébet-utalványokat, mint amekkorára szükség lenne a keret emeléséhez.

Az MSZP továbbra is kéri, hogy a szociális ágazatban dolgozók az egészségügyi dolgozókhoz hasonlóan kapjanak egyszeri 500 ezer forintos juttatást, mert az átlagbérhez képest tíz év alatt felére csökkent a szektorban dolgozók bére.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Korózs Lajos nyugdíjas nyugdíjemelés