Hirdetés
Túl a városon 2020. június 28. 10:17 Forrás: Szegedi Tükör

Ceglédi Zoltán: Sima sarc

Milliárdokat vett el a szegediektől a járvány. Elmaradt bevételek, extra egészségügyi kiadások, munkahelyek védelme – és a kormány. Előbbiek a szükségszerű védekezésről szólnak, utóbbi a nagypolitikáról.
Hirdetés

Mely politika ilyenkor egyáltalán nem „nagy”, sőt kifejezetten kisszerű. A hab a megszorítások tetején a gépjárműadó tartós állami elvonása. Csak ez évente félmilliárdos kormányzati lenyúlás Szeged kárára. Varga Mihály (értsd: Orbán Viktor) tervei szerint 2024-ig a kormány kapná meg ezt a bevételt. Koktélcseresznye a tejszínhabon: továbbra is az önkormányzatnak kell beszednie ezt az adót – és az utolsó fillérig tovább is utalni. Kegyelmesék kitunkolják a kis lábaskát is, semmit nem lehet hazahozni.

Ami innentől sima megszorítás, sarc, és az adó eredeti céljával is szembemegy. Mert miért is fizetünk gépjárműadót?

Azért adóztatják helyben az autót, mert az az alapos hipotézisünk, hogy adott közösségnek nem a legszegényebb tagja az, akinek van pénze kocsit venni és fenntartani. Ez egy szegednyi település lakóira még igaz lehet, de országosan már semmiképp. Ha belezúdítjuk a nagy kalapba, akkor közvetlenül mondjuk egy 15 éves Honda Jazz szegedi tulajdonosa spendírozza meg a miniszterelnöki luxuserkélyt meg a hatszázadik stadiont. Küldjön pénzt a vejkó sötét lámpáira, mert autója van Szegeden?

Aztán azért is adóztatunk helyben autókat, mert ott járnak, azokon az utakon, amelyeket jelentős részben az önkormányzatnak kell helyreállítania. Ez a feladat nem változik, de innentől pont azok a források már nem lesznek benne a szegedi utakban, amiket az ezeket koptató autósoktól szedtek be. Ugyanígy azért is volt indokolt helyben adóztatni, mert itt pöfög a levegőbe a káros anyag – és ugyanezért lehetett mentesíteni a környezetkímélő gépjárműveket. Minden azt indokolja, hogy az autót helyben adóztassuk, és a beszedett pénzt helyben használjuk fel. Fizikailag a legtöbbet itt van az autó, innen indul, ide jön, itt foglalja a helyet. Ehhez képest sima sarc lett belőle.

Miként a nyugdíjunkra sem gyűlik semmilyen egyéni számlán a pénz, ígérete ellenére ezt sem csinálta meg Varga Mihály (na jó: Orbán Viktor). Megy be a nagy kalapba. A népegészségügyi termékadó, közkeletű nevén csipszadó funkciója az egészséges életmód támogatása lenne, ehhez képest azt is elnyeli a feneketlen zsák, mi pedig megtekintjük, amint Németh Szilárd egyhetes „milánói makaróniból” készít valamit, emberi fogyasztásra. És a kamarai tagdíj? Kötelező befizetni, de tegye fel a kezét az a vállalkozó, aki azt érzi, hogy valódi szolgáltatásokat vásárolt meg vele!

Bármely kurzus akkor kezd elszakadni az általa irányított közösségtől, ha közmegegyezés alakul ki: a hivatalos kifejezéseink üresen konganak, nem jelentenek semmit. Tavaly ősszel épp azért rántotta ki a nép az önkormányzatok jelentős részét a kormánypártok alól, mert ezt művelték, a helyiek helyett a központ érdekét szolgálták. Erre most Orbán Viktor dacból belelép a gázba, sima sarccá silányítva mindent. De őszintén szólva nem tudom elképzelni, hogy akár az a maradék kevéske szegedi fideszes azt mondaná, hogy de jó, hogy az autója után helyben befizetett pénzt nem helyben használják fel.

Ceglédi Zoltán

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Ceglédi Zoltán gépjárműadó járvány jegyzet koronavírus Orbán Viktor pandémia Szegedi Tükör Varga Mihály vélemény világjárvány