Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Kilencvennégy napnyi példamutatás demokráciából, szakértelemből Szegeden: Botka László egyetlen egyszer sem élt vissza a kormánytól kapott korlátlan felhatalmazással
Szegeden 2020. június 27. 16:00

Kilencvennégy napnyi példamutatás demokráciából, szakértelemből Szegeden: Botka László egyetlen egyszer sem élt vissza a kormánytól kapott korlátlan felhatalmazással

Visszatekintés az elmúlt három hónapra, amelyhez hasonlót, reméljük, soha többé nem kell majd átélnünk.
Hirdetés

Március 16-ától június 18-áig a koronavírus-járvány miatt kihirdetett veszélyhelyzetben Magyarország településeinek polgármesterei az Orbán-kormánytól korlátlan felhatalmazást kaptak.

Minden településvezető egy személyben dönthetett mindenről, senkit nem kellett semmiről megkérdezni. Nem üléseztek a megyei jogú városok közgyűlései, a városok és falvak képviselő-testületei, nem dolgoztak a testületek mellett a különböző bizottságok sem. Amellett, hogy mindenről a polgármester döntött, minden felelősség az övé is volt egy személyben.

Ezzel a különleges jogkörrel volt, aki élt, volt, aki visszaélt.

Szegeden Botka László polgármester a fontosabb döntésekben rendre kikérte a közgyűlés és a bizottságok tagjainak a véleményét is. Botka László kilencvennégy nap alatt összesen

  • 23 rendeletet és
  • 258 határozatot

hirdetett ki.

És soha egyetlen alkalommal sem élt vissza a kezébe adott hatalommal. Ami egyébként kibúvót is jelentett nagyon sokszor a kormánynak. Nem egyszer így is figyelte a koronavírus-járványt az Orbán-kabinet: döntsenek (valahogy) a településvezetők, ők meg hátradőlve nézik az eseményeket. Ha jó döntést hoztak, az mindenkinek jó, „a kormány bízik a polgármesterek bölcsességében”, ha elbaltázták, akkor meg lehet rájuk mutogatni: övék a felelősség, nem tudták helyben megoldani, „de itt a »szakértő« kormány, majd segít”.

Ha már segítség, és „ilyen fajta segítség”: ezzel a „támogatással” vette el az Orbán-kormány Gödtől a Samsung-gyárat, hogy a gépjárműadó után a helyi iparűzési adóval se tudjon számolni a település. És olyan is volt, amikor a polgármester tett olyat, amit nem kellett volna:

  • volt, aki elintézte, hogy egy vitatott szállodaépítés elkezdődhessen,
  • más úgy gondolta, nincs szükség olyan támogatásra, amelyet ellenzéki párttól kapna, és háromszor is visszautalta a felajánlást,
  • volt olyan település, ahol a polgármester lecserélte az alpolgármesterét a járvány alatt,
  • és az is megtörtént, hogy a polgármester tett feljelentést egy ellenzéki aktivista ellen, mert szerinte rémhírt terjesztett.

De vissza Szegedhez!

A járvány alatt a kormány elvonta a gépjárműadót, amit egyébként eztán sem nagyon akar visszaadni, térdre rogyott a turizmus, a vendéglátás, be kellett zárni a kulturális intézményeket, Orbán Viktor kijelentette, június 30-áig ingyenes a parkolás, azaz egyik pillanatról a másikra nagyon nagy lyukat ütött a koronavírus Szeged februárban elfogadott büdzséjén.

Ötmilliárdos hiányt kellett eltüntetni. Ezt Szeged vezetése egyedül oldotta meg. A pénteki közgyűlésen ismertetett új költségvetéshez a Szegeden ellenzékben lévő Fidesz és KDNP egyetlen módosító javaslatot sem nyújtott be, nem véletlenül jelentette ki Botka László:

„Támadhatatlan, amit összeállítottunk!”

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Botka László járvány koronavírus pandémia polgármester világjárvány