Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Túl a városon
  • Bődületes marhaságot hazudott a kormánymédia a Political Capital igazgatójáról, Krekó Péter most pert nyert a Figyelő, az Origo és a 888 ellen
Túl a városon 2020. június 27. 15:10 Forrás: Political Capital, 24.hu, hvg.hu, Index

Bődületes marhaságot hazudott a kormánymédia a Political Capital igazgatójáról, Krekó Péter most pert nyert a Figyelő, az Origo és a 888 ellen

Korábban egy, a szegedi egyetemmel kötött szerződés kapcsán is próbálta már lejáratni a Figyelő az elemzőcéget és Krekó Pétert.

Hirdetés

A Fővárosi Törvényszék első fokú ítéletében megállapította, hogy a figyelo.hu kiadója megsértette Krekó Péternek, a Political Capital igazgatójának jó hírnévhez fűződő személyiségi jogát, amikor

a 2019. január elején megjelent, Kinek dolgozik Krekó Péter? című cikkében valótlanul állította róla, hogy brit titkosszolgálati pszichológiai hadviselési akcióban vesz részt.

A figyelo.hu főszerkesztője akkor Lánczi Tamás volt. A G. Fodor Gábor által vezetett 888.hu és az Origo szintén megjelentették a cikk állításait, ezért ezeknek az oldalaknak a kiadóját is elmarasztalta a bíróság. A hírről először maga a Political Capital számolt be a Facebookon.

Krekó Péter még tavaly márciusban perelte be a finoman fogalmazva kormányközeli „hírportálokat”, amikor az eredetileg Kiszelly Zoltán által aláírt cikket közzé tették, illetve annak valótlan állításait osztották meg. (A cikkről egyébként később Kiszelly nevét eltávolította a Figyelő) Az ügyben Krekót a Magyar Helsinki Bizottság ügyvédje képviselte.

A bíróság a Figyelőt, az Origót és a 888-at kötelezte arra, hogy a cikkek címe felett tegyék közzé a bírósági ítélet jogsértést megállapító rendelkezését, és tartsák azt ott minimum 30 napig, vagy cikkek elérhetőségéig. Ezen felül sérelemdíj megfizetésére kötelezte az alpereseket a bíróság.

A Political Capital Facebook-oldalán az ítélettel kapcsolatosan megjegyzik, hogy

„A kormány által irányított médiában megjelent cikkek színvonalát és megalapozottságát híven jellemzi az ítéletből vett idézet:

»A bíróság felhívására az alperes képviselője úgy nyilatkozott, hogy nem tud nyilatkozatot tenni arra vonatkozóan, hogy az általa csatolt bizonyítékoknak mi a forrása«.”

Nem először hazudik a Figyelő, és a Political Capitalt is támadták már

A nagy botrányt kavart Figyelő-cikk, amiben magyarországi civileket listáztak Soros György embereiként (fotó forrása: zoom.hu)

Korábban is marasztalta már el a bíróság a Figyelőt: az Index a mostani hír kapcsán felidézte, hogy valótlanságokat állítottak már az MTA egyik kutatójáról is, de elmarasztalták a lapot akkor is, amikor civileket listáztak, akiket Soros György embereiként állítottak be, de például ők voltak azok is, akik kénytelenek voltak elismerni, hogy hazugsággal, álhírekkel támadták Nagy Blankát, az akkor 19 éves diáklányt, aki azzal vált országosan ismertté, hogy ellenzéki tüntetéseken szólalt fel (a többi között Szegeden is) és üzent keményeket kormánypárti politikusoknak, például Áder Jánosnak.

A Figyelő egyébként a Political Capitalt és Krekó Pétert sem először támadta,

két éve arról írtak, hogy a politológus cége a Szegedi Tudományegyetemmel szerződésben állva „egyetemi pénzből toboroz gyakornokokat”.

A 24.hu akkor azt írta, hogy az akkoriban Schmidt Mária tulajdonában lévő lap maga fordult az egyetemhez az ügyben, és felhívta az egyetemi vezetés figyelmét, hogy a Political Capital weboldalán feltüntetett partnerek között Soros György Nyílt Társadalom Alapítványa is szerepel.

Nem sokkal ez után a szegedi egyetem főigazgatója (a 24.hu szerint vélhetően Dömötör Máté) szintén a Figyelőben hozta nyilvánosságra az egyetemi vizsgálat tényét és az azt követő döntést, miszerint

a Szegedi Tudományegyetem központi jogi és gazdasági minőségbiztosítási rendszere kockázatosnak ítélte az egyetemnek a Political Capital Kft.-vel kötött együttműködési keretmegállapodását, ezért nem tartják fenn a szerződést Krekó Péter cégével.

Ugyanakkor az egyetem azt is közölte, hogy a szerződés keretei között egyetlen egy hallgatójuk sem végzett gyakornoki munkát a Political Capitalnél. (A Figyelő akkori cikke itt lenne elérhető, de azóta már rég eltávolították.)

Akkor a PC erre úgy reagált, hogy nevetségesnek tartják az ügyet, hiszen maga az SZTE kezdeményezte az említett szerződést.

„Nem felel meg a valóságnak a Figyelő azon állítása, hogy a Political Capital »egyetemi pénzből toboroz gyakornokokat«, mivel a megállapodás nem erről szólt, és erre nem is szorul rá a PC, amely így sem tud minden gyakornokot fogadni, aki jelentkezik. Egyébként pedig az elmúlt években ilyen megállapodás nélkül is sok nagyszerű gyakornokot fogadtunk Szegedről, és nagy szeretettel várjuk jelentkezésüket a jövőben is.”

kmn

(Nyitókép: Krekó Péter politológus, a Political Capital igazgatója. Fotó: MTI/Kovács Attila)

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: 888.hu bíróság fake news fideszmédia Figyelő ítélet Krekó Péter média origo Political Capital Soros György Szegedi Tudományegyetem hazugság újság újságírás SZTE
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés