Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2020. június 26. 10:03

Ceglédi Zoltán: Koriander Tagozat!

Bő két évtizeddel ezelőtti élményem a közoktatás, de a járványpánik heteiben egy időre pont úgy éltem, mint az iskolások. Közben egy bagatell dolog, egy cserépnyi koriander mutatott valami fontosat.

Hirdetés

Kábé az iskolák bezárásával egyszerre kényszerültem be én is a lakásomba. Becsukták a kávézókat, ahol dolgozni szoktam, és az irodákat, ahol tárgyalok. Az otthoni munkavégzés rengeteg felismerést hozott, csomó új dolgot kellett kitalálni-megoldani. Így például az eddig másra használt albérletemet élhetővé és élővé tenni – szó szerint, így életemben először nekiálltam növényeket ültetni. Hamar rá is kaptam, ma már komoly bazsalikom-ültetvényem lett, háromféle is, izmos a zsályám, büszkén áll a rozmaring, virágzik a felmagozni hagyott zsázsa, bokros a petrezselyem, és kibújt a chili, a rukkola. Citrom is lesz.

De az igazán bolondbiztos a koriander. 59 forintért vettem egy zacskónyi, deklaráltan fűszernek szánt magot, brahiból elültettem, és hajt bolondmód, mint egy RTL-es műsorvezető. Több cserépnyit. Semmi fakszni nincs vele: elszórtam, locsolom, nő.

És nem értem, miért nem került sor erre mondjuk 25–30 éve. Van halvány emlékem bab csíráztatásáról, plusz Tompán technikaóra címén kellett járnunk a gyakorlókertbe is – de egyik opció sem arról szólt, hogy miként legyen bárhol egy cserépnyi növényem. Feleltem a kabakosok vermeléséből, írtam dolgozatot a fitotronból, de ez a tudás semmilyen módon nem jött meg a való életbe. Elnézve a Takaró-féle NAT-ot, ilyesmi politikai szándék most se nagyon akad.

Ön például ki tudja számolni egyedül, mennyi lesz a hitele törlesztője? Elméletileg egy középiskolás már ennél összetettebb matekpéldát is meg tud oldani – gyakorlatilag meg soha fel nem merül olyan feladat, hogy mondjuk a tanár behoz egy hirdetést az órára, amiben részletre vásárolható telefont hirdetnek, és kiszámolják, két év alatt mennyit fizet ki törlesztésre, vagy mi történik, ha egy év után visszaadja. Számolnak autóbiztosítást?

Magyarórán írtak már létező hivatalnak adekvát hivatalos levelet, vagy továbbra is „levélformában ajánlják barátjuk figyelmébe A kőszívű ember fiai című regényt”? Nagyon szeretem a kőszívűt, ez így volt már hatodikosként is, de eszembe nem jutott volna róla levelet írni valamelyik haveromnak. Ma sem tenném. A hivatal felé muszáj. Aztán: önmagáért való barkácsoláson túl, meg az ezredik „a legjobb ajándék a kézzel készített” helyett-mellett felmerül esetleg, hogy a hétköznapi háztartási feladatokon egyszer átmenjenek? Tiplit a falba, izzót meg csapszűrőt cserélni, mosógépet bekötni, meg ezer más dolog, amit milyen jó lenne már nem felnőttként bénázva megtanulni. Járvány idején látszik az is, hogy biológiából sem volt annyira gyakorlatias a képzés, a zöld szemesostoros meg a nemiszervek keresztmetszeti képe semmit nem adott hozzá a jelenlegi tudásunkhoz. A kommentek pedig a mondatelemzésre és definíciók biflázására alacsonyított nyelvtanoktatás hibáira mutatnak rá.

A most csak be-belátogató diákok ősztől valószínűleg megint az iskolába fognak járni. Ott nyilván az előírt tantervre kell visszaállniuk, feledve a hónapokat, amikor a becsődölt oktatási kormányzat bedobta a gyeplőt. De helyette vagy mellette, ha jót akarnak a gyerekeknek, akkor megmutatják nekik az irodalmi kánonból „véletlenül” kimaradt írókat, Olaszország fővárosán túl pedig azt is, hogy hogyan lehet oda eljutni. Esetleg még azt is, hogyan legyen otthon fillérekből fűszerkertjük.

Mindez persze kármentés. Sok lelkiismeretes tanár eddig is így járt el – de az elmúlt évtizedben ezt csak a hivatalosan közölt állami oktatáspolitika rései közt bujkálva tehette. Elképesztően fontos, hogy ők kitartsanak, mi, többiek pedig azon dolgozzunk, hogy engedelmes magológépek és kisinasok helyett egyszer megint felvilágosult és hatékony tudással bíró fiatalokat célozzon a közoktatás.

Ceglédi Zoltán

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Ceglédi Zoltán Kertész Imre kertészkedés közoktatás oktatás vélemény
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés