Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Négyévesen, Bécsnél járta meg a haláltábort a Szegeden emlékező holokauszt-túlélő
Szegeden 2020. június 25. 20:18

Négyévesen, Bécsnél járta meg a haláltábort a Szegeden emlékező holokauszt-túlélő

Képriport
A holokauszt mártírjaira emlékeztek a szegedi nagyállomáson a 76 éve Szegedről az auschwitz-birkenaui koncentrációs táborba elindult első vonat táblájánál. Iványi Gábor lelkész szerint a lélek romlottsága időről időre előhívhatja ugyanazokat szörnyűségeket az emberekben.

Hirdetés

Szomorú zene kísérte az összegyűlt megemlékezőket a szegedi nagyállomás peronján csütörtök késő délután. Legtöbben sötét ruhában, többnyire feketében, koszorúkkal érkeztek egy táblához. A tábla egy marhavagon részletét ábrázolja.

Az egybegyűltek a Soá Mártírjaira, a haláltáborokba hurcolt magyar zsidó honfitársainkra emlékeztek, sokan közülük az elhunytak és a túlélők leszármazottjai.

A Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) Szegedi Egyházkörzete, a MAZSIHISZ és a Szegedi Zsidó Hitközség megemlékezésén ott volt Iványi Gábor a MET lelkészi vezetője, az Oltalom Karitatív Egyesület elnöke is. Iványi Gábor azt mondta: arra, ami 76 évvel ezelőtt történt, nincs semmi magyarázat, és nincs helye kifogásnak sem, az utódoknak is viselniük kell az elődök bűnét és terhét.

„Ami ránk marad, az emlékezés mellett a bűnbánat, a bocsánatkérés, a szeretetnek a megmutatása, és annak a bevallása is, hogy ami 76 évvel ezelőtt történt, az nem egy egyszeri, történelmi kisiklás volt, hanem húsz évszázad antijudaista, antiszemita, mára anticionista gonoszságának az eredménye”

– hangsúlyozta Iványi Gábor. Hozzátette: ezért is kell emlékezni, hogy éberen figyelve, kontroll alatt tartsuk a lélek romlottságát, ami időről időre előhívhatja ugyanazokat szörnyűségeket az emberekben.

A megemlékezés egyik legszívszorítóbb pillanatában egy szegedi túlélő elmondta: négyéves volt, amikor sokadmagával Bécs mellé szállították egy haláltáborba, ahonnan később haza tudott térni. A táborban egy éven át nem evett mást, csak cukorrépát. Így élte túl a megpróbáltatásokat.

Hetvenhat éve, 1944. június 25-én Szegedről is elindult az első marhavagon, vagononként 90-100 magyar emberrel, hogy saját honfitársaik, magyar nyilasok a halálba küldjék őket. A szerelvény az auschwitz-birkenaui haláltáborba vitte a szegedi zsidókat, köztük sok gyereket és nőt. Ezt követően, június 27-én és 28-án is indult egy-egy vonat: három nap alatt 8600 magyar zsidó honfitársunkat hurcolták el Szegedről és környékéről. A bevagonírozottak közel harmada szegedi polgár volt.

„Szégyen és gyalázat, hogy ez megtörténhetett abban a városban, amely mindig is az elfogadásról és a szolidaritásáról volt híres. Szégyen és gyalázat, hogy különösebb ellenállás nélkül mindez végbe mehetett. Olyan veszteség ez közösségünknek, amelyet sosem feledhetünk. Olyan seb, amely sosem gyógyulhat be!” – ezt már Kovács Tamás, szegedi önkormányzati képviselő mondta megemlékező beszédében.

Arra hívta fel a figyelmet: a nem szűnő emlékezés azért is fontos, hogy a borzalmak ne történhessenek meg újra. „Többé ne történhessen meg, hogy városunk közössége saját maga ellen fordul! A mi felelősségünk, hogy a deportálások következtében, a gettókban, a megsemmisítő táborokban és a munkaszolgálat során elhunyt szegediek emlékét megőrizzük. És a szegedi zsidó kultúra értékeit felkaroljuk, bemutassuk, és segítsünk abban, hogy újra régi fényében ragyoghasson. Emlékezzünk együtt a vészkorszak ártatlan áldozataira!” – tette hozzá Kovács Tamás.

A jelenlévők koszorúzással és főhajtással is megemlékeztek az áldozatokról.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: holokauszt megemlékezés Indóház tér Iványi Gábor Szeged Nagyállomás