Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Túl a városon
  • Nem csitul az Index-ügy: lemondott a vezérigazgató, és kiderült, a lap százmilliós összeggel tartozik egy NER-közeli cégnek
Túl a városon 2020. június 23. 18:35 Forrás: Media1, 444, kreativ.hu, Index

Nem csitul az Index-ügy: lemondott a vezérigazgató, és kiderült, a lap százmilliós összeggel tartozik egy NER-közeli cégnek

Nem is akármelyiknek: a Mészáros Lőrinc emberének tartott Vaszily Miklós tulajdonában lévő Indamediának, ami az Index hirdetéseit is értékesíti. Az új vezérigazgatót már meg is találták.

Hirdetés

A médiaügyekben általában jól értesültnek számító Media1 szakportál információi szerint

még most is 180 millió forinttal tartozik a Magyar Fejlődésért Alapítvány, az Index tulajdonosa a részben Vaszily Miklós, a NER ismert médiavállalkozójának tulajdonában lévő Indamediának.

A lap szerint a tartozás még akkor keletkezett, amikor Simicska Lajos, Orbán Viktor egykori jóbarátja, majd ellensége Spéder Zoltán szintén NER-vállalkozótól megvásárolta Indexet és az MFA-ba helyezte. 

A kezdetben jelentősen nagyobb összegű a tartozásra utaló tételeket a Media1 meg is találta a Magyar Fejlődésért Alapítvány nyilvános beszámolójában és az Indamedia kimutatásaiban is. Ezek szerint a 2017-es pénzügy év zárásakor 270 millió forint kölcsön szerepelt az MFA, és hasonló összegek az Indamedia könyveiben is.

A Media1 megtudta, hogy

a Magyar Fejlődésért Alapítvány az Index.hu Zrt. évente kifizetett osztalékából törleszti a tartozást az Indamedia felé.

Az összeg így az évek során folyamatosan csökkent, 2019-re 219 millió lett belőle, de a Media1 úgy számol, hogy még mindig nagyjából 180 millió forint lehet hátra. A lap úgy tudja, az összeget próbálják minél előbb rendezni az Indamedia felé, hogy csökkenjen pénzügyi kitettségük a kormányközeli cég felé.

A Media1-nek

Bodolai László, az MFA kuratóriumi elnöke és az Index.hu Zrt. elnöke megerősítette, hogy az alapítvány tartozik az Indamediának, és hogy idén is törlesztettek belőle egy nagyobb összeget, nagyjából 40 millió forintot. A hitel futamideje Bodolai szerint üzleti titok.

Vasárnap este óta áll így az Index helyzetét jelző barométer

Mindez azért különösen érdekes, mert vasárnap este kongatta meg az Index szerkesztősége a vészharangot, miszerint veszélyben a függetlenségük, miután 24.hu néhány órával korábban arról cikkezett, hogy a korábbi Index-alapító, a laptól nyolc éve távozó, majd most hirtelen tanácsadói minőségben visszatérő Gerényi Gábor javaslata értelmében a gazdasági válság miatt keletkezett reklámbevétel-kiesések kompenzálására hivatkozva az Index egyes rovatait külső cégekbe szerveznék ki. Ezek lényegében tartalombeszállítói lennének a lapnak, aminek a vezetése megrendelőként működne. A 24.hu cikke meg is jegyezte, nem világos, hogy ez a működési konstrukció valójában hogyan csökkentené a költségeket.

Az egyébként Vaszily Miklóssal báráti kapcsolatban álló Gerényi feltűnése és „a működést racionalizáló” javaslata kapcsán most a Media1 azt írja, hogy az azért merülhetett fel, mert a médiapiacot is negatívan érintő koronavírus-világjárvány miatt az Indexnek is számolnia kell a bevételi csökkenésével, ami már eddig is erősen csökkenő tendenciát mutatott az elmúlt néhány évben.

„Emiatt kérdés, hogy idén mekkora osztalékot tudnak fizetni és mikorra tudják rendezni az Indamedia felé a tartozást. Úgy tudjuk, az Indamedia mint hitelező erre is hivatkozva igyekezett az Index gazdálkodására vonatkozó javaslattal előállni”

– írja a lap.

Gerényi koncepciójával kapcsolatosan Bodolai László az ügy kirobbanása után azt nyilatkozta, hogy az Index szerkesztőségét félrevezették (lényegében azzal, hogy a 24.hu a múlt heti igazgatósági ülésen elhangzottakat szerinte torzítva közölte),

a lap igazgatósága Gerényi javaslatát elvetette, és Pusztay András vezérigazgatót bízták meg egy másik koncepció kidolgozásával.

Ugyanakkor az ügy kirobbanása után az Index főszerkesztőjét, Dull Szabolcsot kitették az Index.hu Zrt. igazgatóságából, mert, mint Bodolai a Media1-nek elmondta: közvetve felelősnek tartja az igazgatósági ülésről kiszivárgott információknak a 24.hu-n való megjelenése miatt.

Pusztay András lemondott, jön a helyére Ződi Zsolt

Pusztay András, az Index távozó vezérigazgatója (fotó forrása: mediapiac.com)

Kedden délután aztán a kreativ.hu már arról írt, hogy benyújtotta lemondását Pusztay András, az Index Zrt. vezérigazgatója, amit Bodolai László, az Indexet tulajdonló Magyar Fejlődésért Alapítvány kuratóriumi elnöke elfogadott, és már meg is van az utódja: Bodolai azt írta a kreatív.hu-hoz eljuttatott közleményében, hogy 

„felkértem egy régi jogász barátomat, Ződi Zsoltot, akinek személye számomra garancia arra, hogy az Index továbbra is az ország legolvasottabb online híroldalaként független és hiteles tudjon maradni, hisz nincs másik.”

Ennek kapcsán az egykori indexesekből alakult, indexes ügyekben általában jól tájékozott 444 azt írja:

Pusztay maga döntött a távozás mellett, miután az Index hétfői állománygyűlésén már elmondta, a múlt héten olyan igazgatósági határozat született, amit nem tud lelkiismerete szerint végrehajtani.

A lap szerint ekkor még arról nem beszélt, hogy le is mondana, és hogy pontosan mi az említett döntés, az nem világos.

Pusztay gyorsan megtalált utóda, Ződi Zsolt a nyilvános önéletrajza szerint jelenleg az MTA Jogtudományi Intézetének tudományos munkatársa, valamint 2014 óta a Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar, Jogelméleti és Jogszociológiai Tanszékének egyetemi docense. 

„Nagy megtiszteltetés volt barátom és kollégám, Bodolai László felkérése, amit örömömre szolgált elfogadni. Célom az, hogy az Index megőrizze minden eddigi értékét és piacvezető pozícióját, amitől Index az Index, és ebben számítok a szerkesztőség közreműködésére, ahogy ők is számíthatnak az én tapasztalatomra és támogatásomra”

– írta közleményében az új vezérigazgató, Ződi Zsolt.

Az Index is reagált

Kedden délután az Indexen Dull Szabolcs főszerkesztő vasárnap után újabb szolgálati közleményt tett közzé Pusztay András távozása kapcsán. A vezérigazgató távozott, az Index marad című szövegben Dull azt írja:

„Nem látjuk még, mi következik az újságért és a szerkesztőség egységéért mindig kiálló vezérigazgatónk távozásából. Egy valamit azonban biztosan tudunk: továbbra is ragaszkodunk a tartalmi függetlenséghez és a szerkesztőség érinthetetlenségéhez.”

A főszerkesztő ehhez azt is hozzáteszi, hogy a következő napokban egyértelmű biztosítékokat várnak arra vonatkozóan, hogy megmaradhatnak azok az értékek, amik miatt „az Index az ország legnagyobb, legolvasottabb lapja.”

Furcsa helyzetek

Vaszily Miklós évek óta a NER-média egyik kulcsembere (fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Hogy a következő napokban lesznek-e újabb változások, fejlemények az Index környékén, jelenleg megtippelni sem lehet, a Media1 cikke minden esetre rávilágít arra az érdekes helyzetre a NER-közeli, Vaszily-féle Indamediával szemben fennálló tartozás kapcsán, hogy

amikor az Index olvasói pénzükkel támogatják a lap működését, hogy az a médiát egyre durvábban leuraló Orbán-rendszerben is működhessen, akkor „ebből (és persze a cég hirdetési bevételeiből megmaradó profitból) azután osztalék keletkezik, és ebből végső soron egy NER-közeli vállalkozás , az Indamedia profitál.”

A lap ugyanakkor ehhez azt is hozzá teszi ehhez, hogy mindeközben az olvasók a pénzbeli támogatásaikkal azt is elősegítik, hogy az Index minél hamarabb letudhassa a hitelt az Indamedia felé, ezáltal csökkenhessen a kiszolgáltatottságuk a NER-közeli cég, és így lényegében a NER felé. (És közben persze legyen miből bért is fizetni a munkatársaiknak.)

Emellett a Media1 arra is rávilágít, hogy ha a napok óta tartó kavarás eredménye esetleg az lenne, hogy az Index befejezné a működését, akkor

a Mészáros Lőrinc emberének tartott Vaszily Miklós 50 százalékos tulajdonában lévő Indamediát valószínűleg százmilliós veszteség érné a hitel, továbbá a megszűnő hirdetési pénzek miatt.

A lap viszont ezzel kapcsolatosan azt írja, hogy „vélhetően ez aligha lenne igazán fájdalmas veszteség a kormányzó Fidesz számára, és megtalálnák a módját, hogyan kompenzálják Vaszilyt a történtekért.”

Izgatottan, kezünket tördelve várjuk folytatást.

kmn

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Dull Szabolcs Gerényi Gábor Index média médiapiac NER Vaszily Miklós fideszmédia Mészáros Lőrinc Pusztay András Ződi Zsolt újság újságírás újságíró
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés