Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2020. június 23. 17:58

Fegyelmi eljárás bírók ellen a Szeviép-ügy miatt


Hirdetés

Senyei György, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke Vida-Sós Tündét, a Szegedi Járásbíróság elnökét bízta meg Szegedi Törvényszék elnöki teendőinek ellátásával. Megbízatása december 17-éig szól. Az elnöki tisztségre az OBH korábban pályázatot írt ki, ennek beadási határideje augusztus 21.

Vida-Sós a Szegedi Tudományegyetem Jogi Karán szerezte diplomáját 2003-ban, 2017 májusa óta vezeti a Szegedi Járásbíróságot, polgári ügyszakban dolgozik. Járásbírósági munkája mellett a Törvényszéken is ítélkezik tanácselnökként, és tanít az egyetem Alkotmányjogi Tanszékén. Elődjét, Tárkány-Szűcs Babettet június 18-án mentették föl elnöki tisztségéből. Januárban a Szeviép-ügyben a Törvényszéken hozott fölmentő ítélet és két bíró esetleges érintettsége miatt az OBH elnöke érvénytelenítette Tárkány-Szűcsnek a Törvényszék elnöki tisztségére beadott pályázatát, most pedig vezetői megbízását is megszüntette. Az OBH közleménye szerint ebben az ügyben immár három bíró ellen folyik fegyelmi eljárás, amelyet úgynevezett szolgálati bíróság folytat le a nyilvánosság kizárásával.

A közlemény nem nevezi meg őket, de januárban, az ítélethirdetés után egy jobboldali portál Kovalcsik Éva tanácselnököt és Nóvé Ágnes bírót vádolta elfogultsággal. Kovalcsiknak azt rótták föl hogy évekkel ezelőtt megvett egy városi tulajdonú belvárosi lakást, és az eljárás során élt a kedvezményes vásárlás lehetőségével. Ami egyébként jogszerű volt. Nóvé esetében pedig azt kifogásolták, hogy a férje egy építőipari cég résztulajdonosa, és ez a cég Szegednek is végez munkát. Nem világos viszont, hogy a harmadik személy maga a volt elnök, vagy az a bíró lehet, aki a portál szerint kijelölte a bírói tanács tagjait. A közlemény szerint egyik érintettel szemben a fegyelmi eljárást felfüggesztették a Szeviép-ügyben folyamatban lévő harmadfokú büntetőeljárás jogerős befejezéséig. Az eljárás a Pécsi Ítélőtáblán folyik, az első tárgyalási nap július 8-án lesz.

M.T.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: bíróság Kovalcsik Éva Nóvé Ágnes Országos Bírósági Hivatal per Senyei György Barna Szegedi Járásbíróság Szeviép Tárkány-Szűcs Babett Vida-Sós Tünde
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés