Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2020. június 22. 11:33

A szélsőséges időjárás elintézte a hazai mezőgazdaság munkaerőhiányát az idén

Nyár elejétől október végéig, a zöldségek és gyümölcsök betakarítására havonta átlagosan 60-70 ezer idénymunkásra van szükség. Pontosabban csak lenne. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara adatai szerint ugyanis nincs idehaza elég munkáskéz, ezért Ukrajnából, Romániából és Szerbiából hoznak embereket.

Hirdetés

Régóta fennálló probléma az agráriumban a munkaerőhiány. A társadalom elöregedett, sokan faluról a városba költöztek, az elmúlt évtizedben pedig a külföldre vándorlás is újabb munkaerőhiánnyal sújtotta a mezőgazdaságot. 

Becslések szerint a munkaerőhiány miatt a hazai mezőgazdaságot érő kár ma már évente tízmilliárdokban mérhető.

Miután a külföldről „importált” munkaerő sokszor feketén vagy szürkén érkezik az országba, ezért a számukat legfeljebb becsülni lehet. Az index. hu információ szerint Ukrajnából, Romániából és Szerbiából érkezők száma nagyjából 5 és 20 ezer közé tehető évente. Ez a szükséges mezőgazdasági munkaerő nagyjából egyharmada.

Több hazai gazdálkodó is túlzottnak tartja a magyar munkaerő fizetési igényét, ezért továbbra is a környező országokból próbálnak idénymunkásokat elcsábítani, mert az ő bérigényük alacsonyabb, az elszállásolásuk pedig – sokszor szinte embertelen körülmények között – olcsón és könnyen megoldható. Az alacsony bérek és rossz munkakörülmények miatt ezt csak az erdélyi, vagy az ukrán munkavállalók fogadják el.

A szükséges munkaerő hiánya miatt viszont már az elmúlt hetekben is értékes termékek – többek között a spárga és a szamóca – egy részének betakarítása el is maradt, ami olykor már az ellátás biztonságát is veszélyeztette. 

A koronavírus-járvány miatt az elmúlt hónapokban tömegével kerültek utcára emberek a turizmusból és a vendéglátásból. Többen arra számítottak, hogy az így megélhetés nélkül maradt szakácsok, pincérek, szobaasszonyok, majd a mezőgazdaságban próbálnak meg – ha csak átmenetileg is, de – munkát találni.  Nem így lett.

Nem volt jellemző, hogy a budapesti pincérek vagy szakácsok tömegével jöttek volna epret vagy spárgát szedni az Alföldre. Most, a korlátozások feloldásával pedig erre még kisebb lett az esély, mert egyre többen vissza tudnak menni dolgozni korábbi munkahelyükre.

Mezőgazdasági munkaajánlatból több van Csongrád megyében. Csak szegedi címkével négyet is találtunk 2 perc keresés után. Kukorica címerezést két napja, és tizenegy napja is hirdetnek, öt napja keresnek mezőgazdasági kisegítőket  926 forintos órabérért, de 164 ezer 800 forintos havi fizetésért is kínálnak mezőgazdasági munkát. Mórahalmon 800 forintos órabérért dolgozhatunk mezőgazdasági idénymunkában a Kiskun Kutatóközpontnak, ezt a lehetőséget négy napja hirdették meg.

A hazai mezőgazdaság szorongató munkaerőhiányán legfeljebb a szélsőséges időjárás tud az idén „enyhíteni”: szinte minden zöldség és gyümölcsfajta kevesebbet terem ugyanis az idén. 

Kajsziból, őszibarackból és cseresznyéből a szokott mennyiségnek mindössze negyede vagy harmada várható, körtéből és szilvából pedig a szokásos mennyiség fele. Az egyik legjelentősebb területen termesztett gyümölcsünk az alma, amiből az idén legfeljebb 400 ezer tonnás termés várható, szemben a jó évek 850 ezres átlagával. 

Aligha lesz tehát idénymunkásokra szükség az idei betakarításnál, a baj csak az, hogy mindez az árakban is meglátszik. Évek óta nem volt ugyanis ilyen drága a gyümölcs, mint az idén.

(Nyitóképünk illusztráció; fotó: MTI/Ujvári Sándor)

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: időjárás mezőgazdaság munkaerőhiány termés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés