Hirdetés
Szegeden 2020. június 21. 11:16 Forrás: Szegedi Tükör

119 várostörténeti fotót mentettek meg a pusztulástól

Szeméttelepre kerültek volna a régi képek, ha nem lépnek gyorsan a Szegedi emlékkereső csoport tagjai.

Hirdetés

Jó csapatot alkotnak a Szegedi emlékkereső Facebook-csoport tagjai, akik a város múltjával, történetével foglalkoznak. Mottójuk így hangzik: „Ahol szeretünk, ott az otthonunk – az otthon, amelyet lábunk elhagyhat, de a szívünk sohasem.” Nemrég 119 olyan várostörténeti fotóról beszélgettek a Facebookon, amelyek a szeméttelepen végezték volna, ha...

Innentől Farkas Árpád, a Szegedi emlékkereső Facebook-csoport alapítója és adminisztrátora mesél:

– Ha Szügyi Zsolt nem szól, hogy több száz diát akarnak kivinni a szeméttelepre, és gyorsan kellene cselekednünk, ha nem akarjuk, hogy megsemmisüljenek. Gyorsan cselekedtünk, és megmentettünk, digitalizáltunk mintegy ötszáz fotót. Sajnos sok volt a sérült dia, amiket víz érhetett. A nagyon személyes, családi eseményeken készült képeket nem, csak a 119 várostörténeti jelentőségű fotót publikáltuk nyolc héten át a Szegedi emlékkereső Facebook-oldalán. Sokan szóltak hozzá a zömében a hatvanas-hetvenes években készült fotókhoz, új információkat adtak, emlékeiket idézték fel. Nagyon jó csapat az emlékkeresőké, nálunk nincs olyan, hogy legokosabb ember, itt nem torkoljuk le a másikat, hanem mindenki hozzátesz valamit az adott témához, tanítjuk egymást. Nyolc héten át ment a sorozat, egyszerre tíz-húsz képet tettem fel, és már mindenki lázban égett, hogy ki készíthette a képeket, ki lehet a fotós, amikor a legeslegvégén jelentkezett valaki, aki azt írta: „Felismertem a képeket! A nagyapám készítette őket, a kajakban édesapám ül hátul.” Végre megtudtuk, hogy kicsoda az addig Anonymusként emlegetett szegedi fotós – tette hozzá Farkas Árpád, aki negyven éve foglalkozik vendéglátással, a régi szegedi képek és történetek gyűjtése csak a hobbija.

Szabó C. Szilárd

Nézzék végig a képeket, valamennyi fotó nagyítható is!

Az Ady tér és a Honvéd tér madártávlatból az 1960-as években – kattintson a nagyobb fotóért!
Hattyú utca, a képen a Kovács család, ikerlányaikkal, a hatvanas évek végén. Kovács Imre Balatonfűzfőn élt, és látogatóban volt a testvérénél Szegeden. A Moszkvics az ő autója volt – írta az egyik hozzászóló – kattintson a nagyobb fotóért!
A Bertalan-emlékoszlop az újszegedi töltésen a hetvenes évek elején. A 25 méter magas obeliszket a Tisza-szabályozás utolsó fázisát irányító főmérnöknek, Bertalan Lajosnak állították 1903-ban. 1976-ban azonban felrobbantották, mert az új híd nyomvonalában állt. A Bertalan hidat 1979-ben adták át – kattintson a nagyobb fotóért!
A Belvárosi híd és a rakpart a hatvanas évek második felében. A hídon még jár a 5-ös villamos, amely 1969-ben szűnt meg; az alsó rakparton pedig már nincsenek vasúti sínek, amelyeket 1966-ban szedtek fel – kattintson a nagyobb fotóért!
Ez ma már csak így látható, de megvalósíthatatlan: rózsabokros Huszár Mátyás rakpart – kattintson a nagyobb fotóért!
A rakpart vége – kattintson a nagyobb fotóért!
A József Attila sugárút vége a hatvanas években. Balra a vámház és a 4-es villamos végállomása. Jobbra épült fel később az Űrhajós utcai tízes sor – kattintson a nagyobb fotóért!
A szegedi füvészkert a hetvenes években. Csoportkép szaletlivel – kattintson a nagyobb fotóért!
A Hazám tengerjáró hajó rakodik a szegedi alsó rakparton, 1965-ben – kattintson a nagyobb fotóért!

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: fényképek fotó helytörténet Szegedi Tükör Szegedi emlékkereső